27 maart 2024

Mart van Lagen nieuwe fractievoorzitter CDA Enschede

De Enschedese CDA-fractie schuift met ingang van het tweede kwartaal van 2024 Mart van Lagen (29) naar voren als nieuwe fractievoorzitter. Van Lagen neemt daarmee de positie van Ton ten Vergert (65) over die tot het eind van deze raadsperiode actief blijft als CDA-raadslid. 

Overdracht fractievoorzitterschap
Binnen het CDA (Enschede) heeft Ten Vergert vele verschillende en belangrijke functies bekleed. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is hij raadslid. De laatste twee jaren was hij ook de voorman van de lokale christendemocraten. Ten Vergert wil halverwege de raadsperiode en met oog op de toekomst plaatsmaken voor een nieuwe generatie CDA’ers. Zelf zegt hij daarover: “Het CDA is een partij die midden in de samenleving staat en het is een partij met veel potentie voor de toekomst. Graag maak ik daarom ruimte voor een jongere generatie CDA’ers die verder bouwen aan een zichtbaar en herkenbaar verhaal voor heel Enschede.” 

Mart van Lagen, die eveneens sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 deel uitmaakt van de lokale CDA-fractie, stapt daarmee in grote voetsporen. Van Lagen zegt daarover: "We kennen Ton allemaal als een christendemocraat in hart en nieren, met een groot hart voor onze gemeente Enschede en al haar bruisende dorpen. We zijn zeer dankbaar voor zijn onovertroffen inzet voor het CDA en in het bijzonder voor Enschede.“

Nieuwe fractievoorzitter Mart van Lagen
Bij de overdracht van het fractievoorzitterschap wil Mart van Lagen direct alle ruimte pakken voor het eigen CDA-verhaal: “Als nieuwe fractievoorzitter van het CDA Enschede begin ik graag aan mijn karwei om samen met de fractie vol aan de slag te gaan om ons eigen verhaal voor heel Enschede luid en duidelijk te laten horen. We willen verder kijken dan de waan van de dag en blijven onze controlerende taak als volksvertegenwoordigers uitvoeren en bouwen tegelijkertijd aan doortimmerde hoopvolle plannen voor de toekomst.”

Reactie vanuit bestuur
Het bestuur van CDA Enschede toont zijn waardering aan Ten Vergert voor zijn langdurige toewijding aan het CDA. Dit besluit markeert het begin van een nieuwe fase voor de afdeling waarin het bestuur met hernieuwde energie de samenwerking aangaat met de kersverse fractievoorzitter Van Lagen. Voorzitter CDA Enschede Jan Berendsen benadrukt: "Wij waarderen Mart als een betrokken volksvertegenwoordiger die steevast op zoek is naar constructieve oplossingen.  Het verheugt ons dan ook dat Mart nu deze rol op zich neemt.” 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.