20 februari 2023

Frans Schuitemaker kandidaat voor provinciale verkiezingen

Interview met Frans Schuitemaker, kandidaat uit de Hof van Twente:

 

Deze keer stap ik in de auto om naar het centrum van Goor te rijden voor een gesprek met Frans Schuitemaker. Frans staat op een mooie zesde plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. Hij is zo’n 25 jaar lid van het CDA. Zijn drijfveer is om iets te doen tegen de polarisatie: het wij-zij-denken. Een proces waarbij de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving sterker worden, waardoor groepen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. We zullen samen iets moeten doen aan de grote problemen waar we als samenleving voor staan. Frans wil zich volledig inzetten om de afstand tussen overheid en burgers, publieke en private sector te verkleinen.

Wie is Frans Schuitemaker? Frans is geboren in Hengelo. Na de middelbare school in Enschede ging hij naar de autoschool in Driebergen. Vervolgens volgde hij een post-HBO opleiding bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Na zijn militaire dienst werkte hij 7 jaar bij Oad Reizen in Holten. En in 1991 vervolgde hij zijn loopbaan bij Nijhof-Wassink. Daar werd hij in 2000 algemeen directeur van de transportbedrijven. In 2011 keerde hij terug naar Oad waar hij in een zware tijd verzeild raakte. In 2013 ging dit mooie bedrijf failliet en maakte hij met hulp van een Amsterdamse investeerder een doorstart met dit bedrijf. In 2018 werd Oad verkocht en werd hij hoofd commerciële zaken bij het Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek. Sinds 2021 is Frans directeur-bestuurder van het Loopbaanstation. Deze organisatie help werkgevers en hun medewerkers op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen, duurzame inzetbaarheid en mobiliteit bij ziekte en uitval. De organisatie stimuleert mensgericht ondernemen, helpt bij het vinden van blijvend werkgeluk, zet medewerkers in beweging en brengt werkgevers met elkaar in verbinding. Frans heeft een enorme ervaring in het bedrijfsleven die hij wil inzetten in het politieke circuit.

Frans is getrouwd met Marijke en samen hebben ze vier kinderen, twee kleinkinderen en vijf kippen. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag musea, culturele voorstellingen en historisch erfgoed. Hij speelt hobo in het Twents salonorkest Belle Epoque, zingt bij het Rijssens Mannenkoor, bezoekt 1x in de week de sportschool en maakt regelmatig lange afstandswandelingen.

Ik ben benieuwd wat Frans nu concreet voor Twente in het provinciehuis wil betekenen. Het verhaal van Twente dient verteld te worden is Frans’ antwoord. De IJzeren Eeuw van Twente heeft ons gebracht dat het een prachtige veelzijdige streek is om te wonen, ondernemen en recreëren! De landgoederen hebben ervoor gezorgd dat het landschap een unieke identiteit heeft. Er is een grote cultuurhistorie en een traditie van noaberschap. Bijdragen aan de gemeenschap is belangrijk. Om dit te behouden moeten we ons blijven inzetten voor sterkere steden en een vitaler platteland. Een dorpskern waar alleen nog maar ouderen wonen is fataal voor het noaberschap. Goede infrastructuur en mobiliteit is daarbij erg belangrijk. Frans’ affiniteit ligt dan ook bij de thema’s: wonen, werken, mobiliteit, toerisme-recreatie en cultuur. Mocht u meer willen weten over Frans’ drijfveren, volg hem dan op Twitter of Instagram.

Wij wensen Frans heel veel succes in deze spannende verkiezingstijd, meer Frans, meer wij!

 

Rienke Vedders - Dekker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.