02 november 2023

Jan Rouwenhorst: Algemene Beschouwingen

Jan Rouwenhorst over de Programmabegroting 2024:

"Voorzitter,

Namens het CDA dank ik uit alle ambtenaren die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de voorliggende begroting. Onze speciale dank gaat uit naar de griffie en naar onze bodes.

In de bestuurlijke aanbieding van de programmabegroting staan veel aansprekende voornemens van het college. Dat geldt voor:

  • het willen zijn van een luisterende overheid;
  • het uitvoering geven aan concreet participatiebeleid;
  • het overbruggen van verschillen;
  • aandacht voor alle invalshoeken én het zoeken naar gezamenlijke oplossingen.

Ook is het CDA blij met de beloofde aandacht voor bestaanszekerheid en zorg voor de inwoners. Het college zegt samen op te trekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. “We komen onze afspraken na” schrijft het college, “ook als het gaat om het beantwoorden van vragen van onze inwoners en ondernemers.” Vragen van de raad worden wel eens vergeten te beantwoorden. We lazen het met veel interesse. Het gaat om stevige ambities. Vorig jaar gaf het college aan: “De totale kosten voor het uitvoeren van onze ambities zijn nog onduidelijk, omdat verdere uitwerking in het nieuwe jaar 2023 nog nodig is.” Nu is duidelijk dat het eigen vermogen van 27 miljoen euro in 2024 zal dalen naar 18 miljoen euro in 2027 én de algemene reserve daalt van 17 miljoen euro nu naar 14 miljoen euro in 2027.

Vorig jaar kwam er al een stevige waarschuwing vanuit de rijksoverheid: “Zet een financiële buffer op voor de jaren erna.” Dus na 2026. Laten we er met elkaar alles aan doen om na 2026 niet in een periode van ravijnjaren - het CDA noemde dat begrip vorig jaar ook - te storten en als reflex onze inwoners dan te moeten confronteren met fors hogere gemeentelijke belastingen en heffingen, of bezuinigingen. Voor de goede orde na 2026 - ‘Après nous le déluge’ [‘Na ons de zondvloed’] – want dan is er een nieuw college, dat opgezadeld wordt met een heleboel moeilijkheden lijkt ons.

Kortom: Wat betreft het CDA is voorzichtigheid geboden met het aangaan van hoge, langlopende investeringen. Méér voorzichtigheid dan nu. We willen geen onheilsprofeet zijn, maar zorg over de financiële toekomst van de gemeente hebben we wel. Ondanks dat gezegd wordt dat er mooie cijfers zijn. Daarom vragen wij ter verduidelijking echt hulp van het college om een mogelijk blinde vlek die we hebben, weg te nemen.

Bij de behandeling van de begroting 2022 heeft de raad besloten het investeringsplafond te handhaven. Voor zover wij ons dat herinneren is nooit een officieel raadsbesluit genomen dat investeringsplafond te beëindigen. Formeel juridisch hebben we twijfels. Voorzitter, misschien kunt u die met uw collega’s in het college  wegnemen?   

Voorzitter, kort over de programma’s:

Wonen

Het CDA vraagt zich af waar het met die prijsontwikkeling op de woningmarkt naar toe gaat en hoe de gemeente daar vat op houdt of krijgt. Dat geldt in de toekomst zeker bij de bebouwing op de huidige voetbalvelden van Argon. We horen graag hoe in de nu op stapel staande nieuwbouwprojecten concrete aandacht wordt gegeven aan de woonzorgvisie. We horen graag wat de actuele stand van het collegestandpunt is m.b.t. doorvaart de Heul. Wil het college dat echt?

Samenleven

Deelname aan de arbeidsmarkt vindt het CDA belangrijk. Het college ook, zo blijkt. We zijn benieuwd naar het succes van de Servicepunten bij het ondersteunen van inwoners en willen graag weten of en in hoeverre de gemeente de inzet van onafhankelijke clientondersteuning actief onder de aandacht brengt bij inwoners die problemen ervaren. Hoe staat het met de samenwerking met huisartsen en Tympaan de Baat omdat de nieuwe plannen van de regering zijn: ‘Liever een goed gesprek met maatschappelijk werk dan een pil van de dokter’. We vragen grote aandacht voor de toekomst van de Voedselbank en actieve betrokkenheid van de gemeente daarbij. Wat betreft de bereikbaarheid maken we ons zorgen over de feitelijke verschraling van het openbaar vervoer.

Veiligheid

Een goede samenwerking met politie, brandweer en ambulancedienst en andere hulpdiensten spreekt voor zich. Het CDA ziet graag meer e aandacht voor het rapporteren van de resultaten van het integraal veiligheidsplan en de handhaving. Dat geldt in het bijzonder voor de aanpak van ondermijning. We horen daar te weinig over. We leggen wel met enige regelmaat vast dat er grootscheepse acties op het bedrijventerrein zijn. Dat vinden we prima. Maar hoe zit het met een mogelijk ‘waterbedeffect’ dat ongewenste praktijken zich verschuiven naar het buitengebied?

Bestuur en bedrijfsvoering

We constateren dat participatie heel hoge prioriteit heeft. We hopen dat de inwoners dat dan ook écht gaan merken. We vragen aandacht voor het terugdringen van overhead en externe inhuur. Een temporisering van de ambities kan wellicht daarop een positieve invloed hebben. De CDA-fractie wenst deze gemeenteraad én natuurlijk ook het college en de ambtelijke organisatie veel wijsheid toe."

Jan Rouwenhorst

  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.