Wonen

Het CDA zet in op:

  • Bouwprojecten voor eigen inwoners;
  • Een goede mix van huur- en koopwoningen met minimaal 30% sociale huurwoningen en 30% betaalbare koopwoningen;
  • Het zoveel mogelijk faciliteren van nieuwe woonvormen zoals hofjes en thuishuizen;
  • Regels voor nieuwbouwprojecten met onder andere zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding;
  • Mogelijkheden voor bewoners om hun straat te verfraaien, bijvoorbeeld door als gemeente vaste planten, insectenvriendelijk zaaigoed en bijenhotels beschikbaar te stellen;
  • Handhaving op illegale bouwwerken;
  • Lokaal beleid voor de vraag hoe moet worden omgegaan met vrijkomende agrarische bebouwing.
  • Het CDA wil dat de ambitie van 4.800 woningen in de komende 10 jaar wordt uitgewerkt. Het op niveau houden van scholen, (sport)verenigingen en winkels is daarbij uitgangspunt. Nieuwbouwprojecten bestaan uit een mix van starters- en seniorenwoningen en huur- en koopwoningen, zodat er in de dorpen een gezonde leeftijdsopbouw blijft en ook jonge gezinnen worden aangetrokken. Om meer woningen te bouwen kan de gemeente grond aankopen om de woonambitie te realiseren. Woningbouw levert voor de gemeente ook meer geld op, dus dit kan kostenneutraal.

     

Het CDA wil dat er zoveel mogelijk betaalbare huur- en koopwoningen voor onze starters komen. Daarom willen wij dat bij nieuwbouwprojecten minimaal 30% sociale huurwoningen en minimaal 30% betaalbare koopwoningen (woningen tot de Nationale hypotheekgrens van maximaal 325.000 euro) worden gebouwd. We willen dat de afspraken met de woningbouworganisatie over voorrang voor inwoners met een ‘lokale kernen binding’ blijven bestaan. Tevens willen wij een zelfbewoningsplicht en anti-speculatie beding invoeren.

Tijdelijke woningen blijven meestal zeer langdurig staan en daarom is het CDA voor kwalitatief goede woningen waar mensen langdurig en duurzaam kunnen wonen.

Om meer woningen te creëren vinden we dat het mogelijk moet zijn om grote woningen te splitsen, mits er voldoende parkeergelegenheid is. Beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing moet lokaal worden gemaakt zodra het beleid van de provincie gereed is. Het lokale beleid dient gemaakt te worden in samenspraak met agrariërs en de gemeente. Met de provincie gaan we in gesprek welke recreatiewoningen permanent bewoond mogen worden.

Meer seniorenwoningen zijn nodig. Het CDA vindt dat bij senioren die in een huurwoning wonen het programma van ‘groot naar passend’ moet worden toegepast. Dat houdt in dat senioren die een eengezinswoning achterlaten, met voorrang in een appartement kunnen komen, waarbij de maandelijkse huurkosten maximaal met € 50,- mogen stijgen. Hierdoor komen er woningen vrij voor lokale inwoners. Het CDA wil dat eigen inwoners de grootste kans hebben om in hun eigen dorp een huurwoning toegewezen te krijgen.

Langs de N201 in Vinkeveen is er ruimte om een groot aantal woningen te bouwen. Daarvoor is het noodzakelijk dat er een goede toegangsweg komt en de druk op bestaande wegen vermindert. De locatie van de toegangsweg wordt in overleg met de inwoners vastgesteld.

Het CDA houdt zich aan de landelijke afspraak voor het plaatsen van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus).

We vinden dat de gemeente inwoners actief moet betrekken bij veranderingen in hun woonomgeving. Bij participatie zien we een belangrijke rol weggelegd voor de initiatiefnemer. Het CDA is zuinig op het groen in de dorpen omdat dit de wateropname bij hevige regenbuien verbetert en de hittestress in wijken vermindert. Ook willen wij dat inwoners meer kunnen bijdragen aan het groen in hun straat of wijk. Wij zetten in op veilige, nette en schone dorpen. Trottoirs moeten toegankelijk zijn voor iedereen, zonder overhangend groen, zodat iedereen met een wandelwagen, rollator, rolstoel of scootmobiel zich veilig en zonder hindernissen kan verplaatsen.

De gemeente moet zich blijven verzetten tegen de uitbreiding van Schiphol.

Leefbaarheid en behoud van de eigenheid van ieder dorp zijn onderdeel van een goed ruimtelijk beleid. Het CDA wil de cultuurhistorische waarden van het landschap bewaken en behouden. Daarin staan het agrarisch landschap en goed natuurbeheer centraal. Inwoners worden tijdig betrokken bij plannen in hun leefomgeving. In de dorpen is er ruimte om te spelen en te bewegen waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende leeftijdsgroepen.

We vinden het belangrijk dat de biodiversiteit wordt versterkt. Hierbij denken we aan bloemrijk bermbeheer en natuurlijke afscheidingen, zoals een houtwal om een parkeerplaats. Het groen dient ecologisch te worden onderhouden zonder het gebruik van chemische middelen. Deze keuze moet de gemeente uitleggen aan de inwoners. Verder dient de gemeente sterk in te zetten op de bestrijding van intensieve exoten zoals de Japanse duizendknoop. Bij het groenbeheer willen we meer mensen inzetten die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.