Zorgen voor elkaar

Het CDA zet in op:

  • Zorg dichtbij de inwoners en op maat door 'één cliënt, één plan en één regisseur’;
  • Geen wachtlijsten binnen het sociaal domein;
  • Het inzetten op preventie en gezond leven, waarbij gemeente, welzijnsorganisaties, sportverenigingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en zorgorganisaties nauw samenwerken;
  • Dorpshuizen in Wilnis en Vinkeveen krijgen een centrale functie voor ontmoeting, sport, servicepunten, Tympaan/de Baat en bibliotheek;
  • Mantelzorgers die de weg weten te vinden naar ondersteuning en worden gewaardeerd door het mantelzorgcompliment;
  • Herinvoering van de Vrijwilligersdag;
  • Het zoveel mogelijk organiseren van hulp door de omgeving en laagdrempelige voorzieningen dicht bij huis.

De kracht van Senioren: 

  • Meer appartementen en seniorenhofjes in de directe omgeving van voorzieningen;
  • Het stimuleren van sport- en spelactiviteiten voor ouderen, vooral gericht op mobiliteit en valpreventie;
  • Het samen met de lokale ouderenbonden uitwerken van een plan om bijna-gepensioneerden, indien zij dat wensen, voor te bereiden op hun pensioen en hun nieuwe rol in de samenleving.
     

De Jeugd heeft de toekomst!

  •  Ieder kind een zwemdiploma kan halen;
  • Ieder kind heeft de mogelijkheid om te sporten;
  • Lichte jeugdhulp wordt kortdurend ingezet, bij voorkeur dicht bij de school;
  • Jeugd die hulp nodig heeft, snel te helpen door het schrappen van onnodige regels en onduidelijke procedures die de hulpverlening vertragen;
  • Er meer samenwerking en afstemming komt tussen gemeente, scholen en andere organisaties die jeugdhulp bieden;
  • Er meer mogelijkheden komen voor een sport-buitenschoolse (BSO) opvang bij sportclubs;
  • Ieder basisschoolkind lessen krijgt over democratie en vrijheid, zoals de lessen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei;

 

Als CDA vinden we dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor de buurt en het dorp waar we wonen. Gelukkig kijken families en buren in De Ronde Venen naar elkaar om. Het CDA vindt het belangrijk dat families bij elkaar in de buurt kunnen wonen en een mantelzorgwoning kunnen neerzetten als dat wenselijk en nodig is.

Dorps- of wijkcomités krijgen van het CDA de ruimte voor eigen initiatieven. Verder streven we ernaar dat voorzieningen zoals scholen, dorpshuizen, bibliotheek, huisarts, sport, welzijnsorganisaties en servicepunten intensiever gaan samenwerken om de sociale samenhang te versterken. Dorpshuizen hebben een belangrijke functie in de dorpen voor ontmoeting en veelal ook voor sport en ontspanning, zij verdienen onze steun. We pleiten voor een visie op dorpshuizen, waarin het multifunctionele gebruik centraal staat.

Het CDA wil dat de gemeente bij problemen in een gezin werkt aan één plan voor het gezin, waarbij de coördinatie plaatsvindt door één regisseur. Deze regisseur is aanspreekpunt voor het hele gezin en de hulpverlening. Verder willen we dat de kernteams doelgericht en efficiënt gaan werken en prioriteit geven aan de ernstige problemen die niet kunnen wachten. De wachtlijsten in het sociaal domein van de gemeente moeten uiterlijk in 2022 zijn weggewerkt. Volgens het CDA dient de gemeente zich te beperken tot de kerntaken ‘financier’, ‘indicatiesteller’ en ‘regievoerder’ binnen het sociaal domein. Professionals bepalen welke manier van begeleiding en/of behandeling nodig is in samenspraak met de cliënt. De gemeente dient wel de doeltreffendheid en betaalbaarheid van de hulpverlening kritisch te volgen.

Als mensen zorghulp vragen bij de gemeente zijn we er als CDA voorstander van dat de gemeente eerst samen met deze mensen nagaat wat hun omgeving en de laagdrempelige voorzieningen dicht bij huis kunnen doen. In dit soort situaties staat de gemeente naast de inwoner en gaat vraaggericht, zorgvuldig en deskundig om met hulpvragen. Mensen met hulpvragen moeten een PGB kunnen krijgen. Verder vinden we dat bij afwijzing van een aanvraag voor zorghulp de reden helder moet worden beschreven en dat er een mogelijkheid moet zijn om in beroep te gaan.

Mantelzorg overkomt je en kan zwaar zijn. We vinden dat de mogelijkheden voor een buurtkamer, dagopvang en tijdelijke 24-uurs opvang (respijtzorg) beschikbaar dienen te zijn. Mantelzorgers moeten de mogelijkheid krijgen om een parkeerkaart te krijgen als zij veelvuldig met de zorgvrager met de auto weg moeten. o nodig krijgen zij steun bij het inhuren van huishoudelijke hulp.

We blijven werken met de programma’s van dementievriendelijke gemeente en één tegen eenzaamheid. Verder vinden we dat er structurele aandacht moet zijn voor de jongere mantelzorger. Uithuiszetting vanwege schulden moet voorkomen worden, zeker wanneer het om gezinnen met kinderen gaat. 

De digitalisering blijft doorgaan en volgens het CDA moeten jong en oud mogelijkheden hebben om mee te doen in de digitale wereld. Daarom willen we dat digihulp verkrijgbaar blijft bij de bibliotheek of Tympaan/de Baat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat inwoners persoonlijk contact kunnen hebben met de gemeente en dat informatie op papier beschikbaar blijft.

Het CDA wil dat de gemeente intensievere samenwerking realiseert tussen de kernteams, wijkverpleging, huisartsen, verpleeg- en verzorgingshuizen, zorgboerderijen, buurtkamers, welzijnsorganisaties, vrijwilligers, ouderenorganisaties en scholen. Dergelijke samenwerking vinden we belangrijk om welzijn en zorg dichtbij de kwetsbare inwoners te organiseren.

Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Als CDA zoeken we samen met hen naar de mogelijkheden en voeren we het VN-verdrag Handicap zoveel mogelijk uit.

We vinden dat de gemeente krachtig en structureel moet inzetten op laaggeletterdheid om te voorkomen dat mensen onterecht op achterstand komen in de samenleving. We pleiten daarom voor het inzetten van deskundige taalcoaches en hulp vanuit de openbare bibliotheek. Ook vinden we dat de vroegsignalering door logopedisten behouden moet blijven. Verder dient de gemeente zelf ook helder en concreet met de inwoners te communiceren op taalniveau B.

Volgens ons dient de onafhankelijk cliëntenondersteuning beter bekend te worden gemaakt bij zorgvragers. Voor zorgvragers moet het duidelijk zijn wie hun aanspreekpunt is bij de gemeente, waarbij personele wisselingen zoveel mogelijk dienen te worden voorkomen.

Het CDA wil vooral het aantal gezinnen in de bijstand verminderen, want werk kan de uitweg zijn uit armoede. Vooral kinderen mogen niet de dupe zijn van de armoede. Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om een zwemdiploma te halen, te sporten en/of deel te nemen aan culturele activiteiten. Indien nodig wordt daar meer geld voor ingezet via het fonds van Jongerenactief. 

Richting mensen met (verborgen) armoede communiceert de gemeente duidelijk welke tegemoetkomingen er zijn om mee te doen in de samenleving

Het CDA vindt participatie van inwoners belangrijk. De gemeente speelt daarbij, conform de nieuwe wet inburgering, een grote rol. Nieuwkomers moeten snel meedoen in de samenleving. Om dat te realiseren zijn niet alleen het leren van de Nederlandse taal en het hebben van een baan belangrijk, maar ook de mogelijkheid om mee te doen met sport en activiteiten in de buurt.

Hulpverleners en vrijwilligers dienen te worden ondersteund bij het signaleren van mishandeling. Vervolgens moet hierop snel en adequaat worden gereageerd.

De financiën voor Wmo en jeugdhulp moeten transparant zijn en dienen de vergoedingen die de gemeente krijgt van de landelijke overheid niet te overschrijden. Inwoners moeten duidelijke informatie krijgen over de procedures en de gemeente moet regelmatig de doeltreffendheid van de hulpverlening evalueren bij cliënten.

Kunst en cultuur brengt mensen samen en heeft een positieve invloed op het welzijn. Het CDA geeft ruimte aan initiatieven voor kunst en cultuur zoals straattheater, kunstroute en festivals. Verder vinden we het van belang dat kinderen worden gestimuleerd om muziekles te volgen. Daar wordt meer geld voor uitgetrokken.

 

De Kracht van Senioren

 

Senioren (inwoners die met pensioen zijn) zijn belangrijk voor onze samenleving. Zij zijn relatief vaak vrijwilliger of mantelzorger en nemen vaak de zorg voor kleinkinderen op zich. Voor het CDA is het cruciaal dat senioren in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, dicht bij familie en voorzieningen.

Wij willen meer variatie in het aanbod van woonvormen voor senioren in de nabijheid van zorg en voorzieningen. Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen (koop en huur) zijn een goed alternatief voor senioren die op zichzelf willen blijven wonen. We willen een thuishuis voor senioren bij de Hoflandlocatie of de Meijert realiseren. We ondersteunen verpleeghuizen die ruimte nodig hebben om uit te breiden. Samen zorgen we voor een gevarieerd aanbod van nieuwe vormen van wonen en zorg. We ondersteunen plannen van zorg- en wooncoöperaties. We zorgen voor snelle behandeling van aanvragen voor mantelzorgwoningen, familiehuizen en hofjes voor senioren.

Het enorme tekort aan personeel is volgens ons niet alleen een probleem, maar ook een kans. We pleiten ervoor dat de gemeente scholen, bedrijven (MKB) en verenigingen stimuleert om vaker een beroep doen op senioren, die als coach hun kennis en ervaring kunnen delen met jongere generaties. We willen dat de gemeente samen met de welzijnsorganisaties een plan uitwerkt om bijna-gepensioneerden voor te bereiden op hun pensioen en hun nieuwe rol in de samenleving.

Bewegen en sporten is gezond. We stimuleren sport- en beweegactiviteiten voor senioren, vooral gericht op mobiliteit en valpreventie. Senior Sportief en de sportverenigingen kunnen hier samen veel in betekenen. Verder willen we het aantal ‘beweegpleinen’ voor onder andere senioren uitbreiden.

 

De jeugd heeft de toekomst 

 

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren in De Ronde Venen de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om een zwemdiploma te halen, te sporten en/of deel te nemen aan culturele activiteiten. Hiervoor zijn voldoende gemeentelijke maatregelen, zoals het fonds van Jongeren Actief. Volgens het CDA mag iedereen er zijn en is een ‘ander’ gedrag niet automatisch een probleem.

Het CDA wil dat alle schoolgaande jeugd in onze gemeente op de juiste plek terecht kan. We willen dat er een educatieve agenda wordt gemaakt, die jaarlijks door de gemeente en de scholen wordt geëvalueerd. In die agenda staat onder meer wie wat doet bij leerproblemen en leerachterstanden.

Samenwerking en afstemming vindt plaats tussen gemeente, scholen, kinderopvang, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, (ambulant) jongerenwerk en GGD over de aanpak van pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, slechte eetgewoonten, roken, drank- en drugsmisbruik. Ook ouders moeten hierover voorlichting krijgen. Illegale straathandel van drugs wordt tegengegaan. Er komen niet meer coffeeshops in De Ronde Venen.

Bij aanvragen voor lichte jeugdhulp is er afstemming met de scholen over wat onder passend onderwijs en jeugdhulp valt. Lichte jeugdhulp wordt vooral kortdurend ingezet, bij voorkeur dicht bij de school. Hulp via POH GGZ en met lotgenotengroepen worden gestimuleerd.

Consultatiebureaus, schoolverpleegkundigen en schoolartsen geven preventieve zorg aan kinderen en hulp aan ouders om hen te ondersteunen in hun rol als opvoeder. Daarnaast zijn er maatschappelijke organisaties die ouders ondersteuning bieden. Wij vinden dat niet elke hulpaanvraag automatisch beantwoord hoeft te worden door professionele hulpverleners. Ook hulp uit de omgeving kan in bepaalde situaties zinvol zijn.

Het CDA wil dat kinderen met zware langdurende jeugdhulp het recht krijgen om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten. Deze steunfiguur is geen professional, maar een goede bekende, zoals een oom of tante. De zelfgekozen mentor is er niet om delen van de professionele hulp over te nemen, maar om daadwerkelijk en gelijkwaardig mee te beslissen over wat goed is voor het kind, het gezin en de situatie.

Onnodige regels en onduidelijke procedures van de gemeente die hulpverlening vertragen willen we schrappen. We vinden dat de gemeente adequate controle moet uitvoeren op de afspraken met jeugdzorgaanbieders en zorgfraude stevig moet aanpakken. Daarnaast willen we dat de gemeente duidelijke afspraken maakt met huisartsen en andere verwijzers.

Het CDA wil dat de gemeente onderwijsprojecten voor kunst- en cultuureducatie ondersteunt, evenals activiteiten over thema’s als democratie en vrijheid. Verder vinden we dat er meer mogelijkheden moeten komen voor buitenschoolse opvang (BSO) bij sportclubs.

Iedere school moet zijn eigen identiteit behouden, ook krimpende scholen. De gemeente neemt het initiatief en blijft intensief in gesprek met besturen van scholen die te klein dreigen te worden. Het is belangrijk om in gezamenlijk overleg te zorgen voor een goede spreiding van schoollocaties over wijken en dorpen. Als een voormalig schoolgebouw een andere bestemming krijgt, dan vinden we dat buurtbewoners daarover mogen meedenken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.