21 maart 2024

Bijeenkomst met LTO Noord: uitdagingen voor onze boeren

Recentelijk nam het CDA Krimpenerwaard deel aan een belangrijke avond, georganiseerd door LTO Noord, waarbij diverse cruciale kwesties die van invloed zijn op de agrarische sector aan bod kwamen. Het was een waardevolle gelegenheid om te luisteren naar de uitdagingen en zorgen van boeren en om onze steun aan deze belangrijke sector uit te spreken.

Een van de hoofdpunten die besproken werden, betrof de problematiek rondom de Nutriënten Verontreinigde (NV) gebieden. De beperkingen op mestuitrijding die hieruit voortvloeien, vormen een grote uitdaging voor agrariërs in onze regio. Daarnaast werd de kwestie van de NNN (Natuur Netwerk Nederland) gebieden in de Krimpenerwaard aangestipt, waarbij het belangrijk is om te benadrukken dat deze gebieden niet onder onteigeningstitel vallen.

Tijdens de avond werd ook gesproken over de stikstofmaatregelen die nodig zijn om milieudoelstellingen te halen. Een van deze stappen omvat het verminderen van het eiwitgehalte in het rantsoen van koeien. Door het eiwitgehalte te verlagen, kan de uitstoot van stikstof verminderd worden, wat positieve gevolgen heeft voor het milieu. CDA Krimpenerwaard ziet dat voor grotere stappen in de aanpak van stikstofproblematiek de betrokkenheid van de provincie essentieel is. Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de introductie van innovatieve technologieën, zoals een stikstofkraker, die kunnen helpen bij het verminderen van stikstofuitstoot op grotere schaal. Deze machines vereisen echter aanzienlijke investeringen en subsidies om op grote schaal geïmplementeerd te worden. 

In de huidige situatie telt de Krimpenerwaard 150 melkveebedrijven, enkele kaasmakerijen met een hoog percentage opvolgers, wat wij als positief beschouwen. Voor de toekomst benadrukt het CDA Krimpenerwaard het belang van melk als basisinkomen, maar pleit het ook voor een reële vergoeding voor natuurdiensten en 'groenblauwe' diensten. De boeren beheren het geroemde slagenlandschap voor ons allemaal, en zouden daar best aan mogen verdienen. Tot nu toe ziet 'Brussel' dit als staatssteun. CDA Krimpenerwaard roept de gemeente, waterschap, provincie en Rijk op om altijd te blijven kijken naar wat wél mogelijk is.

Als slotwoord willen we benadrukken dat de agrarische sector in de Krimpenerwaard voor immense uitdagingen staat, vaak opgelegd door regelgeving waar zij zelf weinig controle over hebben. CDA Krimpenerwaard staat klaar om constructief samen te werken met boeren om deze uitdagingen aan te gaan. Tegelijkertijd vinden we dat de overheid, die deze regels oplegt, de sector moet ondersteunen in plaats van tegen te werken. Samen streven we naar een eerlijke en duurzame toekomst voor de agrarische sector en onze gemeenschap.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.