25 mei 2020

CDA dient motie in voor opvang alleenstaande vluchtelingenkinderen

Het CDA Krimpenerwaard zal op dinsdag 26 mei 2020 een motie indienen die het college oproept om zich aan te sluiten bij het initiatief 'coalition of the willing' van de hulporganisaties Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children.

Dit initiatief komt voort uit de oproep van de Griekse regering aan de EU-landen om 2.500 weeskinderen die in de Griekse vluchtelingenkampen verblijven op te nemen. Deze kinderen kunnen niet terugvallen op zorg van hun ouders en leven alleen in de onveilige opvangkampen aan de rand van Europa. Elf EU-landen, waaronder Duitsland, hebben aan deze oproep gehoor gegeven, Nederland (nog) niet. Inmiddels zijn er in ongeveer 50 Nederlandse gemeenteraden moties aangenomen waarin de colleges worden opgeroepen zich bereid te tonen om kinderen op te vangen en zo een signaal af te geven richting het kabinet om toch gehoor te geven aan de oproep uit Griekenland. De motie roept onze gemeente op om zich bereid te tonen dan enkele van deze kinderen op te vangen.

Voor ons is de vluchtelingenkwestie één die in de Tweede Kamer zou moeten worden besproken. Onze fractie staat in de basis achter het kabinetsstandpunt in deze. Daar waar we op nationaal niveau over bevolkingsgroepen spreken en opvang in de regio, hebben we het op lokaal niveau over het individu. Echter, we spreken hier niet meer over groepen, maar over kwetsbare kinderen die niet thuishoren in onveilige kampen. Daar waar de zorg van ouders wegvalt, wordt een beroep gedaan op ons allen. 

Tijdens de voortgezette raadsvergadering van 2 juni 2020 is de motie met 22 van de 30 stemmen aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.