03 mei 2021

CDA: Koop provinciegrond en bouw huizen!

De CDA-fractie in de Krimpenerwaard vraagt het College van Burgemeester en Wethouders na te gaan of voormalige boerderijen en -erven, nu in het bezit van de provincie Zuid-Holland, kunnen worden aangekocht en gebruikt voor woningbouw of – als het om monumenten gaat - het realiseren van appartementen.

Het idee is bij het CDA ontstaan door een situatie in Gouderak waar een boerderijwoning aan de Kattendijk al elf jaar verpaupert. De provincie heeft de boerderij met erf en weilanden in 2010 aangekocht voor natuurontwikkeling.

Het CDA wil weten hoeveel panden met boerenerf de provincie heeft gekocht, of die kunnen worden aangekocht en of er dan woningbouwplannen kunnen worden ontwikkeld. En als dit kan, of het college kansen ziet voor Collectief Particulier Ondernemerschap*) en voor starters op de woningmarkt. Raadslid Kees Larooij heeft hiervoor schriftelijke vragen ingediend bij het college.

Het steekt het CDA dat de provincie weliswaar boerengrond met panden aankoopt in het kader van Natuurnetwerk Nederland (NNN)**), maar dat de panden daarna ongebruikt blijven. Het CDA-plan is een lichtpuntje op de gespannen woningmarkt in de Krimpenerwaard.

*) Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn.
**) NNN is sinds 2013 de naam van de ecologische hoofdstructuur (EHS), een samenhangend netwerk van bestaande en toekomstige natuurgebieden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.