12 april 2018

CDA stelt vragen over faillissement GGZ-instelling

Op 11 april 2018 stond in het AD Groene Hart dat de zorginstelling Psycho Informa (met o.a. een locatie in Schoonhoven) failliet is verklaard. Psycho Informa is een instelling die ambulante basis- en gespecialiseerde GGZ-zorg verleent.

Onze gemeente heeft een deel van haar Jeugd-ggz ingekocht bij deze zorginstelling. Naar aanleiding van een aanwijzing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd van afgelopen december 2017 werden er al geen patiënten meer doorverwezen vanuit onze gemeente naar deze instelling. Door het faillissement ontstaat er een onzekere situatie voor de jongeren die nu nog onder behandeling zijn bij Psycho Informa. De gemeente is verantwoordelijk voor de continuïteit van de behandelingen voor al die Krimpenerwaardse jongeren die via de Jeugd-ggz zijn doorverwezen naar deze zorginstelling.

Het CDA Krimpenerwaard heeft daarom de volgende vragen gesteld aan het college:

Vragen:
1. Hoeveel inwoners uit de Krimpenerwaard zijn via de Jeugd-ggz in behandeling bij Psycho Informa cq. doorverwezen vanuit de gemeente?
2. Zijn er acute zorgen voor de patiënten door het wegvallen van de zorginstelling? Zo ja, welke?
3. Op welke wijze gaat het college de continuïteit van zorg voor de patiënten vorm geven?
4. Was het college op de hoogte van de mogelijkheid van een faillissement? Zo ja, heeft het college op basis hiervan preventieve maatregelen genomen om de schade te beperken voor de patiënten bij een mogelijk faillissement?
5. Op welke wijze informeert het college de raad over deze overgang?

We hebben het college verzocht om nog voor de volgende raadsvergadering (24 april) de vragen te beantwoorden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.