04 februari 2021

Motie om nieuwbouwplannen gemeentehuis door te rekenen aangenomen

Een second opinion moet duidelijkheid geven over de financiële risico’s en onduidelijkheden rondom het voorstel van het College van B en W van Krimpenerwaard om op één locatie een nieuw gemeentehuis te bouwen. De gemeenteraad heeft woensdagavond besloten die tweede deskundige in te schakelen door het aannemen van een motie van CDA, PvdA en Waard18. De motie is aangenomen met 23 stemmen voor en 7 tegen.

Een onafhankelijk bureau gaat nu het huidige onderzoeksrapport doorrekenen, zodat de raad over een paar maanden op goede gronden tot besluitvorming kan komen, op basis van het uitgangspunt: twee zien meer dan één. Het is daarnaast niet ongebruikelijk dat bij zo'n groot investeringsbedrag (> €20 miljoen) alles door een tweede bureau dubbel wordt gecheckt.

De motie van de drie oppositiepartijen was ingegeven door vragen en twijfels over de inhoud van het collegevoorstel en door grote bezorgdheid over de grote financiële risico’s bij zo’n ingrijpend project van meer dan 20 miljoen euro. Volgens de planning moet de raad in april een principebesluit nemen over de bouw van een nieuw gemeentehuis. De aarzeling die de CDA-fractie had bij het rapport, leek bij meerdere partijen te bestaan. Het kan niet zo zijn dat bij zo'n ingrijpend besluit het onderliggende rapport nog vraagtekens oproept, er kan dan wat het CDA betreft geen besluit worden genomen. Gelukkig zagen meer partijen dit en vindt een ruime meerderheid van de raad dat het raadplegen van een tweede deskundige kan bijdragen aan meer draagvlak in de gemeenteraad en onder de bevolking. 

De raad gaat nu aan de Rekenkamer van de gemeente vragen een onafhankelijk bureau te zoeken. In de komende week bepalen de fracties op welke vragen zij antwoorden willen hebben.

Lees hier de motie

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.