22 december 2018

Nog (te) veel vragen bij bestemmingsplan Veenweiden

Op donderdag 13 december hebben 29 bewoners en gebruikers van het buitengebied tijdens een hoorzitting van de gemeenteraad ingesproken over de herinrichtingsplannen NNN (Natuurnetwerk Nederland) aan de Noordrand van de Krimpenerwaard op het bestemmingsplan dat in de maak is. De insprekers brachten veel specifiek perceelgebonden zaken naar voren, die echt nog veel aandacht behoeven. Daarnaast komen er ook belangrijke vragen telkens terug die het gehele gebied betreffen. En ook die zijn op dit moment nog niet of niet voldoende beantwoordt.

1. Er is nog geen enkele afspraak gemaakt tussen de provincie en een melkvee-agrariër voor zelfrealisatie. Hierdoor blijven er vraagtekens bestaan of er wel sprake is van een realistisch verdienmodel voor zelfrealisatie. Bij zelfrealisatie beheert de boer het natuurgebied en kan dat ook voor de langere termijn (kansen voor opvolger) uitvoeren. Kan dit hier wel echt binnen deze voorwaarden?

2. Waarom in het natuurgebied afplaggen? Er loopt op 10 hectare een proef om de bodem op een andere manier fosfaatarm te maken. Daarmee is het onomkeerbare proces van afplaggen overbodig. Eerst de resultaten van die proef afwachten dus! Aangaande die proeven zijn in diverse andere provincies overigens goede resultaten behaald met dit zogenoemde "uitmijnen".

3. Waarom is een heel beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen bij natuurweiland niet toegestaan? Dit lijkt noodzakelijk om ziekte-overdragende insecten (muggen en knutten) zoveel mogelijk buiten ons gebied te houden. Waarom is er ook tot nu toe geen serieus onderzoek gedaan? Gegeven de huidige klimaatverandering zien we immers dat dit fenomeen vanuit de warme landen steeds makkelijker in ons gebied een "voedingsbodem" krijgt.

Acties en voorbereidende besluitvorming van de provincie, het college van de Krimpenerwaard en het Waterschap hebben vooral het kenmerk dat deze en ander vragen onvoldoende serieus worden genomen en dat voelt bij betrokkenen niet goed. Men wil het besluit er gewoon door heen jagen is het gevoel. Als raadsleden zijn we kort voor de hoorzitting volgepropt met heel veel informatie waardoor de voorbereiding van de hoorzitting niet optimaal kon zijn. Enkele partijen ontbraken geheel of voor een deel op de hoorzitting. Dat is niet goed bij zo'n belangrijk onderwerp als deze.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.