01 december 2023

Noodkreet naar provincie: 'geef ons ruimte!'

Het CDA Krimpenerwaard heeft tijdens de recente raadsvergadering een motie ingediend over het voorgenomen ruimtelijk beleid van de provincie Zuid-Holland. Het voorgestelde provinciaal beleid schrijft onder andere voor dat er geen nieuwe '3 hectare plannen' mogen worden ingediend bij de provincie. Dit betekent dat plannen voor woningbouw buiten de huidige bebouwde kom grenzen volgens het voorgestelde beleid, nooit uitgevoerd zouden mogen worden. Dit zou een enorme rem zetten op onze groei en ontwikkeling als gemeente.

De initiatiefnemer van deze motie, raadslid Bas Belder, uit zijn grote bezorgdheid over de gevolgen van dit beleid voor de gemeente Krimpenerwaard. “Het voorgenomen provinciaal beleid beperkt ons in het toevoegen van niet meer dan een handjevol nieuwe woningen buiten onze kernen. Dit is desastreus voor onze toekomstplannen waarbij we de komende jaren juist honderden, zelfs duizenden, woningen nodig hebben. We zien dat de plannen voor nieuwe woningen in ontwikkeling zijn, maar het voorgestelde beleid staat deze ontwikkeling in de weg.”

De motie, breed gesteund door acht partijen (CDA, VVD, VGBK, SGP, ChristenUnie, Leefbaar Krimpenerwaard, D66 en Lokaal op 1), roept het college van B en W op om Provinciale Staten duidelijk te laten weten wat de bezwaren en specifieke behoeften van de gemeente Krimpenerwaard zijn. Daarnaast moet het college aandringen op constructieve gesprekken met de provincie en andere betrokken partijen.

Update na eerste termijn statencommissievergadering:

De eerste termijn van de statencommissievergadering heeft woensdag 28 november plaatsgevonden. Wethouder Ria Boere heeft een vurig betoog gehouden op het provinciehuis, waarin ze de gevolgen van het voorgenomen beleid voor onze gemeente heeft benadrukt. Ze stond niet alleen: naast Krimpenerwaard sprak ook Goeree-Overflakkee in, Molenlanden stuurde een brief en de Ondernemerskring Krimpenerwaard heeft zich uitgesproken voor ruimte voor bedrijventerreinen en woningbouw.

Verschillende partijen in de Staten hebben aangegeven de zorgen serieus te nemen. Maar de inbreng van de grootste provinciale partij, GroenLinks-PvdA, eveneens de partij van gedeputeerde en portefeuillehouder Anne Koning, baart ons zorgen. Deze partij lijkt zowel hier in de gemeente als in de provincie geen ruimte te zien voor nieuwe woningbouw en benadrukt vooral de prioriteit voor natuurontwikkeling. Daarbij moet worden opgemerkt dat in Krimpenerwaard maar liefst 2.250 hectare (15 keer meer dan de ruimte die wij vragen) aan natuur reeds wordt ontwikkeld...

CDA Krimpenerwaard maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Zonder nieuwe woningen worden jongeren gedwongen te vertrekken, gaat de leefbaarheid in onze dorpen achteruit en verdwijnen voorzieningen. Terwijl we maar weinig ruimte vragen - met 150 hectare (minder dan 1% van de oppervlakte van Krimpenerwaard) kunnen we ongeveer 3.000 woningen bouwen in de toekomst. Maar we laten ons niet ontmoedigen door het voorgenomen beleid dat onze toekomstplannen dwarsboomt. We blijven ons onverminderd inzetten voor de belangen van onze gemeente. We roepen de provincie op om de zorgen en behoeften van plattelandsgemeenten zoals de onze serieus te nemen en het beleid bij te sturen in het belang van onze gemeenschap.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.