25 mei 2022

Samen met VGBK, SGP en VVD presenteert CDA coalitieakkoord ‘Vitaal Vooruit!’

Met het doel om ‘Samen te bouwen aan de Krimpenerwaard van morgen’ is het CDA de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart ingegaan. Dankzij de steun van de kiezer behielden we drie zetels en werden we door de informateur uitgenodigd aan de onderhandelingstafel. We zijn blij dat de onderhandelingen in goede harmonie zijn afgerond en we een coalitieakkoord kunnen aanbieden aan de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven van de Krimpenerwaard.

In het coalitieakkoord staan de ambities die de nieuwe coalitie heeft voor de Krimpenerwaard. Het zijn ‘ambities op hoofdlijnen’. Dat wil zeggen dat niet ieder detail is opgeschreven. Op deze manier kunnen we in de komende vier jaar samen optrekken om flexibel te handelen en blijft er ruimte voor politiek debat als een van de bouwstenen van onze democratie.

Voor CDA Krimpenerwaard verdienen vier thema’s bijzondere aandacht: een woning voor jong en oud, duurzaamheid, een overheid dicht bij de inwoner en de zorg voor elkaar. Samen met de inbreng van de andere partijen, experts uit het maatschappelijk middenveld en de ambtelijke ondersteuning is het coalitieakkoord opgesteld.

Woning voor jong en oud
De komende jaren zetten we in op levensloopgeschikte woningen - om wonen en zorg te combineren - en meer woningen voor starters. We willen minimaal 3000 woningen ontwikkelen in én aan de rand van kernen. Ook zijn concrete punten uit het CDA-verkiezingsprogramma te herkennen, zoals actieve grondpolitek, een woonfonds en de mogelijkheden van creatieve woonvormen. Daarnaast is de voorwaarde voor een nieuw gemeentekantoor dat de vrijkomende locaties benut worden voor woningbouw voor starters en ouderen.

Duurzaam en realistisch
De uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en een veranderend klimaat zijn niet door de overheid alleen op te lossen. De sleutel zit in de samenwerking tussen overheid, bedrijven en inwoners, zodat draagvlak en haalbaarheid vergroot worden. Voor het CDA zijn coöperaties, om de verantwoordelijkheden én voordelen te delen, een mooi voorbeeld.

De Regionale Energiestrategie en de Warmtevisie zijn al vastgesteld. Hierbij is aandacht voor de overstap naar schone energie én naar het terugbrengen van aardgasverbruik. We willen opwekking van duurzame elektriciteit, zoals zonnepanelen op daken, en windmolens van maximaal 15 meter bij agrariërs.

Overheid dichtbij
Het is onze ambitie dat inwoners, ondernemingen en maatschappelijke organisaties ook een verschil gaan merken in de dienstverlening. Een overheid dicht bij de inwoners vraagt om zoveel mogelijk persoonlijk contact tussen overheid, inwoner en maatschappelijk middenveld. Inwoners krijgen volop de gelegenheid om mee te denken. Voor het CDA is het belangrijk de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Er is afgesproken om onderzoek te doen of servicepunten in de grotere kernen wenselijk en haalbaar zijn als mogelijk middel voor een laagdrempelige, servicegerichte en nabije overheid.

Zorg voor elkaar
In een samenleving waarin we naar elkaar omkijken, spelen mantelzorgers een grote rol, zeker nu onze samenleving vergrijst. De gemeente heeft een taak om mantelzorgers voldoende te ondersteunen. Onze jeugd groeit op in een complexer wordende samenleving en is hierdoor kwetsbaar. Inmiddels heeft 1 op de 10 jongeren in onze gemeente een vorm van jeugdzorg nodig en is de jeugdzorg een echte ‘markt’ geworden. Als gemeente én samenleving zullen we de komende jaren keuzes moeten maken om te komen tot een goede afbakening van wat wel en niet onder (jeugd)zorg én de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. We zetten in op meer laagdrempelige en vroegtijdige ondersteuning en het vergroten van de nabijheid van zorgaanbieders. Daarnaast is samenwerking tussen gemeente, preventieteam, Welzijn Krimpenerwaard, huisartsen, (passend) onderwijs, jeugdwerkers en zorgaanbieders essentieel.

Met onder andere deze thema’s wil de nieuwe coalitie ‘vitaal vooruit’. Want de vitaliteit van al onze kernen is van groot belang. CDA gaat met al deze ambities aan de slag om samen te bouwen aan de Krimpenerwaard van morgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.