05 juni 2018

Terugblik raadsvergadering 29 mei 2018

De raadsvergadering van 29 mei stond bijna geheel in het teken van het formatieproces en het voorgestelde coalitieprogramma.

Formatieproces
Ten aanzien van het proces zal het duidelijk zijn dat de CDA-fractie buitengewoon teleurgesteld is over de situatie dat zij zo snel buiten het formatieproces is gezet. Het is onverteerbaar dat de (in)formateur van der Hek binnen vier dagen heeft besloten om de onderhandelingen in te gaan met VVD, VGBK, ChristenUnie en D66. In de verantwoording hierover gaf de formateur aan dat de verschillen erg klein waren, maar waarom er dan met de kleinst mogelijk meerderheid geformeerd moet worden die in een percentage nog geen 50% van de stemmen vertegenwoordigd, is tot heden een geheim wat wel bewaard wordt. Het is ook verontrustend dat de VGBK zo snel de SGP heeft ingewisseld voor D66, alsof ze een stuk frustratie van zich af moet schudden. D66 zal zich beslist volgzamer opstellen dan de SGP en op een aantal vraagstukken kan het roer omgegooid worden. Maar de kans dat de coalitie daarin doorschiet is wel erg groot zo blijkt uit het coalitieprogramma.

Openingstijden
Op het gebied van horeca en evenementen wordt nu eindelijk de al eerder door het CDA ingediende amendementen uitgevoerd om tot ruimere openingstijden te komen. Dit heeft uiteraard onze instemming. Maar om nu op voorhand te stellen dat in alle kernen de supermarkten open kunnen, terwijl het gemeentebestuur in intensief overleg met de verschillende winkeliersverenigingen een retailvisie aan het vormen is waar dit onderwerp ook besproken wordt, is wel erg jammer en wordt ook door de winkeliersverenigingen niet gewaardeerd. De aanpak van de college wordt door hen als onbehoorlijk ervaren, aldus de vele insprekers.

Voor de duidelijkheid: de CDA-fractie is geen principiële tegenstander van de supermarkten open op zondag. Wel pleiten wij er nadrukkelijk voor om dit samen met de winkeliersverenigingen en per kern te bekijken. Ouderkerk aan den IJssel is nu eenmaal anders dan Schoonhoven en die eigenheden moeten we respecteren, dat hoort bij een goed kernenbeleid. De aanpak tot nu toe lijkt vooral de grootgrutters in de Krimpenerwaard te ondersteunen.

Asielzoekers
De genoemde voorwaarden waar binnen deze coalitie zou willen werken aan de opvang van asielzoekers stralen eigenlijk uit dat de gemeente Krimpenerwaard hier niets mee wil doen overeenkomstig de standpunten van de VGBK en VVD. Dat de CU vervolgens stelt dat zij ervoor gezorgd hebben dat onderwerpen als deze dankzij hun inzet toch een beetje gered zijn voor de Krimpenerwaard en vervelende discussies over deze onderwerpen hiermee voorkomen worden, doet wel erg de wenkbrauwen fronsen. Het meedoen aan een college lijkt een stuk belangrijker dan te zorgen voor een stevige bestuur die op een grotere meerderheid steunt of het voeren van de goede debatten in de raad in plaats van de wat snel gesloten (veelal ook) onduidelijke compromissen.

Wankele brug
In de inbreng van het CDA is de coalitie getypeerd als een wat wankele brug, een typering die plotsklaps erg versterkt werd door de situatie dat de wethouder van D66 slechts 21 van de 31 van de stemmen wist te vergaren. Een wat vervelende start die voorkomen had kunnen worden door een sterker formatieproces.

Wij zullen het met deze coalitie moeten doen. Dat is de politieke realiteit van vandaag en uiteraard zal de CDA-fractie zich inzetten om te komen tot een goede samenwerking met de partijen en het college. Immers, net iets neer dan 50% van de stemmers hebben niet om dit college gevraagd.

Jan Dekker
fractievoorzitter CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.