08 november 2023

Van de wethouder #1: de kracht van de lokale gemeenschap

In de serie 'Van de wethouder', schrijft CDA-wethouder Irma Bultman wat haar bezighoudt in het werk. Het eerste deel van deze serie gaat over de feestelijke heropening van de buurtsuper in Ammerstol.

Afgelopen zaterdag mocht ik samen met Ronald, Albert-Jan en Coen buurtsuper 'Het Zonnetje' in Ammerstol feestelijk (her)openen. Een jaar geleden kwam het bericht dat de enige supermarkt in Ammerstol, tevens ontmoetingsplek, leerwerkbedrijf en dagbestedingsplek, zou gaan sluiten. Steeds meer inwoners gingen voor de boodschappen naar de grotere supermarkten in de omgeving, waardoor de buurtsuper rode cijfers schreef.

Een supermarkt runnen is immers geen taak en expertise van de gemeente. Dan hoop je dat de inwoners uit Ammerstol zelf opstaan. En dat gebeurde.

Met elke voorziening die in een dorp als Ammerstol verdwijnt, verdwijnt een stukje leefbaarheid. Wat doe je dan als Gemeente Krimpenerwaard, als je rol beperkt is? Een supermarkt runnen is immers geen taak en expertise van de gemeente. Dan hoop je dat de inwoners uit Ammerstol zelf opstaan. En dat gebeurde.

Samen met collega Wisja Pannekoek gingen we in gesprek met woningbouwcorporatie Beter Wonen, Gemiva en de snel gevormde werkgroep van inwoners uit Ammerstol. Met de steun van de gemeenteraad konden we geld vrijmaken voor een procesbegeleider, die samen met de werkgroep aan de slag is gegaan om een plan te schrijven. Want een supermarkt run je niet zomaar, daar heb je expertise en een goed plan voor nodig. Na een tijdje was de Dorpscoöperatie Ammerstol geboren. Zo werd de buurtsuper niet alleen een voorziening vóór Ammerstol, maar ook ván Ammerstol. Veel waardering voor de werkgroep en de inzet van Jan-Dirk Costeris.

Door hier gezamenlijk de schouders onder te zetten is - met wat geduld - een doorstart mogelijk gemaakt. En daar mag Ammerstol trots op zijn!

De buurtsuper wordt nu gerund door één betaalde kracht, vrijwilligers (van jong tot oud) en deelnemers van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Super dat ook dit waardevolle werk weer een plek heeft gekregen in de buurtsuper. Volop stralende gezichten dan ook afgelopen zaterdag.

En nu? Ik hoop dat de buurtsuper rendabel blijft in de toekomst. Het is aan de inwoners van Ammerstol om ervoor te zorgen dat de buurtsuper ook in de toekomst open kan blijven. Door boodschappen te doen in de buurtsuper en gebruik te maken van de activiteiten. Alleen dan gaat 'Het Zonnetje' een zonnige toekomst tegemoet.

Irma Bultman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.