26 januari 2023

Volharding leidt tot opening servicepunten in bibliotheken

CDA Krimpenerwaard is verheugd te kunnen melden dat de gemeente 1 februari begint met een proef om servicepunten in de grotere kernen te openen. Al sinds de herindeling van 2015 is CDA voorstander van servicepunten om de gemeentelijke overheid dichtbij onze inwoners te brengen en te houden. Servicepunten zijn plaatsen waar mensen met weinig technische of mobiele vaardigheden terecht kunnen voor hulp bij het navigeren door het gemeentelijke apparaat, het invullen van formulieren en het doorgestuurd worden naar de juiste afdeling.

In 2020 werd een motie van ons om dit te bewerkstelligen nog met een grote meerderheid (4 stemmen voor, 25 tegen) verworpen, maar we hebben niet opgegeven. Ons verkiezingsprogramma stelt dat de gemeente meer oog moet hebben voor de zwakkeren die grote moeite hebben om bij de gemeente aan te kloppen, omdat ze niet met een computer kunnen omgaan of niet goed mobiel zijn. Voor deze mensen zou het erg helpen als er servicepunten in de kernen komen.

Nu start de gemeente met een proef hiernaar, door twee tijdelijke servicepunten in de bibliotheken van Schoonhoven en Lekkerkerk te openen. De proef duurt voorlopig twee maanden. De servicepunten zijn een middag per week open. Het servicepunt in de bibliotheek Schoonhoven is vanaf 1 februari elke woensdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur, in de bibliotheek Lekkerkerk is dit elke maandagmiddag vanaf 6 februari.

Dit is een stap voorwaarts in ons verlangen om de lokale overheid dichtbij de inwoner te brengen en de dienstverlening te verbeteren. We zijn blij dat de gemeente eindelijk de waarde inziet van servicepunten in de kernen en dat zij de proef gaat starten. We hopen dat de proef een groot succes zal zijn en zullen blijven strijden voor een overheid waarbij de mens centraal staat, en niet het systeem. Belangrijk hierbij is de houding van de overheid: een van luisteren en ondersteunen.

Om de proef een succes te maken, is het van groot belang dat inwoners die hier behoefte aan hebben op de hoogte zijn van de plannen. Daarom roepen wij op om de informatie te delen met familie, vrienden en buren. Ook zijn wij benieuwd naar uw tips, suggesties of opmerkingen om het plan te verbeteren. Deze kunt u sturen naar [email protected]. Laten we samen werken aan een betere toekomst voor de Krimpenerwaard!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.