16 oktober 2023

CDA bij Excelsior

CDA bezoekt met regelmaat verenigingen en het was de hoogste tijd om een zangvereniging te bezoeken. Op maandagavond 16 oktober gingen we op bezoek bij COV Excelsior. Dit koor heeft een rijke historie, bestaat al bijna 130 jaar (!) en heeft ongeveer 60 leden. Ze oefenen elke maandag in de Dorpskerk in Leiderdorp.

Op dit moment van bezoek wordt er gewerkt aan het Requiem van Verdi. Een groot werk waarbij er samen met Toonkunstkoor Leiden een optreden wordt verzorgd op 1 juni 2024 in de Pieterskerk in Leiden. Dit concert is tevens het afscheidsconcert van de dirigent Hans van der Toorn, die dan met pensioen gaat.

Met het bestuurslid Jan Molendijk en toekomstig bestuurslid Jan 't Hart bespreken Medea Hempen en Jan Huisman het wel en wee van de vereniging. De vereniging kent een sterke binding. Sommige leden zijn al heel lang lid. De concerten zoals met Verdi vragen een gedegen financiele aanpak, omdat het met zaal en professionals om een behoorlijke uitgave gaat. Naast fondsen, zijn de leden ook actief om extra geld binnen te halen met allerlei creatieve acties.

Leden zijn ook graag bereid om hun vereniging te helpen bij acties of speciale werkzaamheden. Voor bestuursfuncties is dit lastiger, maar ook daarin slaagt de vereniging. De voornaamste uitdaging voor de vereniging is de zoektocht naar een geschikte concertlocatie. Met zo'n groot koor dat regelmatig met orkest optreedt is de Dorpskerk eigenlijk al te klein voor een optreden. Jan Molendijk oppert of het mogelijk is dat bijvoorbeeld de sporthal De Does wat eenvoudiger worden ingericht voor grotere optredens. Hiervan kunnen ook andere koor- of muziekverenigingen profiteren. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.