29 april 2023

CDA ziet RCL 1 winnen

Zaterdag 29 april jl. bezocht CDA Leiderdorp de wedstrijd RCL 1 tegen Alphia 1. Een belangrijke wedstrijd voor RCL om de nacompetitie te voorkomen. Voor CDA Leiderdorp een mooie manier om informeel beter kennis te maken met deze mooie sportvereniging uit Leiderdorp.

Fractievoorzitter Medea Hempen, wethouder Daan Binnendijk en burgerraadslid Jan Huisman worden ontvangen door het bestuur. RCL is een brede sportclub met bijvoorbeeld Walking Football voor senioren, G-teams en uiteraard een uitgebreide jeugdafdeling met zowel jongens- als meidenvoetbal.

De zon schijnt op De Bloemerd. Op de tribune zit de oude heren van de harde supporterskern, die RCL al vele jaren trouw zijn. De eerste helft gaat op en neer met niet veel kansen voor beide teams. Wel is er een bal op de paal voor RCL.

Tijdens de rust is er wat meer tijd om bij te praten. Dick van der Bijl legt uit dat het relatief nieuwe vrijwilligersbeleid z’n vruchten afwerpt. Vrijwilligerswerk kan niet langer worden ‘afgekocht’ zoals vroeger, maar nu worden teams ingedeeld om bijvoorbeeld een kantine- of commissiedienst te draaien. ‘In het begin was er wat gemopper. Maar de meeste ouders en leden laten na een dienst weten dat ze het eigenlijk heel gezellig vinden’, vertelt Dick. ‘Bovendien draagt het ertoe bij dat we echt samen de vereniging draaien.’ Dick, die over een paar weken zelf afzwaait als voorzitter, is wel naarstig op zoek naar een opvolger. Ook de functie van bestuurslid voetbalzaken is al een tijdje vacant.

Penningmeester Maarten Sanders vertelt dat de club financieel gezond is. Met ongeveer 1400 leden is het als het ware een bedrijf. De lasten voor het terrein en gebouw kunnen op dit moment worden gedragen, maar voor de langere termijn is het onzeker. Daarover is meer duidelijkheid van de gemeente gewenst. Wat energiekosten betreft heeft RCL al zonnepanelen en ledverlichting voor de kunstgrasvelden. Alleen voor het hoofdveld is nog ledverlichting nodig. Maarten vertelt dat RCL een goede partner heeft om energie in te kopen. Wellicht zouden de verenigingen in De Bloemerd gezamenlijk moeten inkopen om nog meer voordeel te behalen.

Na de rust is het Alphia die op een 0-1 voorsprong komt, na een wat onduidelijke vrije trap. Even ziet het er slecht uit voor RCL, maar dan valt de 1-1. RCL krijgt duidelijk meer zelfvertrouwen en speelt steeds beter, en zo loopt de score uit tot een mooie 3-1 winst. De slechte reeks wedstrijden van de afgelopen weken is omgebogen in een uitstekend resultaat.

Na de wedstrijd verzamelt iedereen zich in en om de kantine om na te praten. Uiteraard is er een uitstekende sfeer en worden er nog vele onderwerpen besproken. Bij het afscheid wordt gegrapt dat het CDA nog vaker mag langskomen gezien de goede invloed op de wedstrijdscore.

 

Op de foto v.l.n.r. Jan Huisman, Dick van der Bijl, Medea Hempen, Daan Binnendijk en Maarten Sanders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.