05 maart 2022

Leiderdorps Verkiezingsdebat

Op vrijdagavond 4 maart was het ‘grote Leiderdorpse verkiezingsdebat’ in het gemeentehuis, georganiseerd door Unity.nu en het Leiderdorpse Weekblad. Namens het CDA nam lijsttrekker Medea Hempen deel aan dit debat.

In de eerste video zie je het voorstelrondje, waarin Medea benadrukt waarom zij zich thuis voelt bij het CDA en bij Leiderdorp. ‘Het CDA is een betrouwbare partij. Wij schreeuwen niet en maken geen ruzie, maar wij zoeken naar de verbinding en werken graag samen met elkaar aan oplossingen.’ Medea benadrukte ook dat het CDA een open partij is. ‘We hechten veel waarde aan initiatieven vanuit de samenleving: van burgers, sportclubs, verenigingen, ondernemers, scholen en kerken.’

Voordat het echte debat plaatsvond, waren er een aantal stellingen, waaronder een vraag over een mogelijke fusie met Leiden. Medea Hempen lichtte toe waarom het CDA tegen een fusie is, in tegenstelling tot D66 die dit als een mogelijkheid ziet. Medea: ‘Wij zien geen enkele noodzaak om te fuseren. We kunnen goed onze eigen broek ophouden en we werken al goed samen.’ En: ‘Je wordt een klein onderdeel van een grote gemeente en hebt uiteindelijk minder over je eigen dorp te zeggen.’ In de tweede video kun je dit debat beluisteren.

In de derde video is het het één-op-één debat. Hier ging Medea de discussie aan met Jeroen Hendriks, lijsttrekker van D66. Dit debat had als stelling ‘De vervuiler betaalt: Wie meer in de grijze bak gooit, betaalt ook meer.’ Medea is daar niet voor, hoewel het logisch klinkt. ‘Nog niet zo lang geleden is nascheiding ingevoerd, dus bewoners zijn verplicht alles in de grijze bak te gooien. Bewoners vervolgens laten betalen per kilo of per zak is niet alleen onredelijk, maar zo straf je inwoners ook nog eens voor hun afval.’ Bovendien vreest Medea voor verloedering. Want ook in andere gemeentes leidt dit systeem tot afvaldumping: op straat, in de parken of in elkaars vuilnisbakken.

Ben je geïnteresseerd in het hele debat? Kijk dan naar de website van Unity op https://www.unity.nu/TV/unity.nu-nieuws/het-grote-verkiezingsdebat-leiderdorp.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.