19 januari 2022

CDA Teylingen: ondersteun mantelzorger door uitbreiding vervangende (respijt)zorg

Als mantelzorger, zorg je vaak 24 uur per dag voor je naaste. Dat doe je met liefde, maar om het vol te houden is het belangrijk om ook regelmatig tot rust te komen. Dat kan door even tijd voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld door een dagje uit te gaan, familie te bezoeken of gewoon te ontspannen. Daardoor doe je nieuwe energie op. Dat is goed voor jezelf en ook voor degene die je verzorgt. Dat is alleen mogelijk als er vervangende zorg is en je er zeker van bent dat de zorgvrager zich daar prettig en veilig bij voelt. Dit noemen we respijtzorg, of ook wel mantelzorgvervanging.

Ruim 10 procent van de mantelzorgers is overbelast. Om overbelasting tegen te gaan en te voorkomen wil het CDA de inzet van mantelzorgers meer en beter ondersteunen. Bij veel mantelzorgers is respijtzorg niet bekend en is de toegang tot deze zorg ingewikkeld.

Het CDA wil dat mantelzorgers binnen onze gemeente eenvoudig een beroep kunnen doen op een voldoende aanbod aan respijtzorg. Dit kan zijn zorg aan huis, een vorm van dagbesteding, maar ook een logeeradres waar degene die de zorg krijgt zich ook echt thuis voelt.

Een mooi voorbeeld van zo'n respijthuis staat in Alkmaar, waar de CDA raadsleden Sybrinne de Vries en Reny Wietsma op bezoek zijn geweest. Onder begeleiding van professionele zorgmedewerkers bieden vrijwilligers persoonlijke aandacht en begeleiding. Ooit gestart als een particulier initiatief en sinds 2020 onder de vleugels van een zorgorganisatie.

Het CDA pleit voor de oprichting van een respijthuis in Teylingen in samenwerking met de zorg en nodigt mantelzorgers en zorgverleners van harte uit om met ons mee te denken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.