19 september 2022

Schriftelijke vragen over gebrek aan openbaar vervoer in Warmond tijdens werkzaamheden Herenweg

CDA raadsleden Carla Hilverda en Guylaine Loos hebben het college van B&W vragen gesteld over het gebrek aan openbaar vervoer in Warmond tijdens werkzaamheden Herenweg.

 

I n h o u d  s c h r i f t e l i j k e v r a a g:

Sinds de start van de renovatie van de Herenweg in Warmond rijdt bus 50 niet meer door Warmond en is vervangend openbaar vervoer ingezet in de vorm van een pendelbus. Deze pendelbus rijdt vanaf de halte Sweilandstraat richting Oegstgeest (halte Pr. Kennedylaan). De pendelbus rijdt op maandag tot en met vrijdag tussen 06:00 uur en 09:45 uur en tussen 15:15 uur en 19:30 uur. Op zaterdag rijdt de pendelbus tussen 11:30 uur en 18:30 uur. De pendelbus rijdt niet op zondag. Het CDA heeft vanuit meerdere inwoners van Warmond vragen gekregen over de frequentie van de pendelbus. Een grote groep mensen is namelijk afhankelijk van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan, voor een bezoek aan arts/ziekenhuis of om boodschappen te doen in de naburige dorpen. Tijdens de werkzaamheden aan de Herenweg is Warmond voor deze groep mensen minder goed bereikbaar. In het bijzonder raken onze ouderen hierdoor geïsoleerd en worden zij beperkt in hun dagelijks leven.

1. Welke afspraken heeft het college gemaakt met de vervoerder ten aanzien van het inzetten van een tijdelijke openbaar vervoerverbinding in Warmond? Waarom is gekozen de pendelbus op doordeweekse dagen in twee tijdvakken te laten rijden en op zaterdag alleen tussen 11:30 uur en 18:30? Waarom rijdt de pendelbus niet op zondag?

2. Hoe denkt het college komende maanden de tijdelijke openbaar vervoervoorziening in Warmond te verbeteren?

3. Deelt het college de mening dat door de tijdelijke openbaar vervoerregeling mensen ernstig gedupeerd zijn en in het bijzonder onze oudere medemens? Waarom wel of niet?

4. Wat kan het college doen om komende maanden de pendelbus vaker door Warmond te laten rijden? Bijvoorbeeld op doordeweekse dagen, naast de huidige tijdvakken, één keer per uur tussen 06:00 uur en 21:00 uur?

5. Brengt het extra laten rijden van de pendelbus (additionele) kosten met zich mee voor de gemeente? Zo ja, wat bedragen deze kosten?

6. Heeft de gemeente tussentijds contact gehad met stakeholders, zoals de bond van ouderen, Stichting Warmond aan de Kaag en ondernemers over of de huidige vervoersregeling voldoet? Zo ja, wat waren daarvan de uitkomsten? Zo nee, is de gemeente voornemens dat zo snel mogelijk te doen en zo nodig een alternatieve vervoersregeling te organiseren?

 

Wilt u onze raadsleden ook op iets attenderen? Neem gerust contact met ze op!

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.