31 januari 2022

Fietstocht CDA-Teylingen langs paardenweitjes en volkstuintjes

Na decennialang gedogen wordt in de Duin- en Bollenstreekgemeenten, waaronder ook Teylingen, gehandhaafd op oneigenlijk gebruik van bollengrond. Doel is voldoende grond te behouden voor de bollenteelt en om “verrommeling” van het landschap tegen te gaan.  

Met bestuurslid Cees Steenvoorden van de Stichting “Waarom Weg”, die opkomt voor de eigenaren en huurders van paarden-/dierenweitjes en volkstuintjes, fietsten (kandidaat) raadsleden van CDA-Teylingen langs percelen, waar paarden-/dierenweitjes en volkstuintjes moeten verdwijnen.  

Is paarden weiden en volkstuinieren “verrommeling”? Dat vinden de CDA-raadsleden onduidelijk. Gerben Dijkstra: “het ontbreekt in de regelgeving, waarop dit handhavingsbeleid is gebaseerd, aan een goede definitie van “verrommeling”. Niemand weet wat hier precies onder moet worden verstaan”. Sybrinne de Vries: “natuurlijk is het niet de bedoeling paarden te houden op goede eerste klas en weer rendabel te maken percelen bollengrond. Als iets in strijd is met de bestemming moet er in beginsel gehandhaafd worden. De logica daaraan ontvalt volledig als het gaat om kleine  percelen grond waarop geen rendabele bollenteelt meer te realiseren is.  Dan dient handhaven geen enkel doel en is het zinloos”. Reny Wietsma vult aan: “want wat doe je dan met die stukjes onrendabele grond? Die liggen dan braak en de uitkomst is dan een verdere “verrommeling”. Dat gaat ten koste van ons biodiverse landschap waar we in onze Duin- en Bollenstreek zo trots op zijn. Daar wordt niemand beter van”.

In een motie (maart 2021) heeft de CDA-fractie er, samen met die van de PvdA, daarom voor gepleit handhaving achterwege te laten bij die percelen, waarvan duidelijk is dat deze niet meer bedrijfsmatig rendabel te maken zijn voor bollenteelt. Die motie is helaas verworpen door een tegenstem van de coalitiepartijen VVD, Trilokaal, D66 én ook van de ChristenUnie.

De Stichting “Waarom Weg” pleit ervoor om naast de bollenteelt, ook ruimte te behouden voor paarden-/dierenweitjes en moestuintjes. Cees Steenvoorden: “Zo kunnen honderden inwoners hun hobby blijven uitoefenen, behouden we het karakteristieke en open landschap van de Duin- en Bollenstreek en verbeteren we de biodiversiteit”. Het CDA-Teylingen heeft zich daarvoor steeds hard gemaakt. “Dat blijft zij doen, juist met het oog op het behoud van het karakter en de uitstraling van onze mooie Duin- en Bollenstreek!”, aldus Sybrinne de Vries.

op de foto’s de Teylingse CDA-raadsleden Gerben Dijkstra, Reny Wietsma en Sybrinne de Vries, alsmede de Cees Steenvoorden van de Stichting “Waarom Weg”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.