Een weekje CDA

Door: Gerben Dijkstra

Ik ben Gerben Dijkstra, 68 jaar, en getrouwd met Trix. We hebben twee kinderen: Anne (25) en Koen (24). Al weer 22 jaar wonen we met veel plezier in Warmond. 

Ik ben sinds 2010 lid van het CDA. Reden: die partij vindt dat de samenleving voorop moet staan en niet het individu of de staat. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het CDA onze waarden en tradities wil beschermen.

Dit jaar heb ik binnen onze club aan het verzamelen van functies gedaan. Naast afdelingssecretaris ben ik kandidaat en ook nog, samen met mijn overbuurman Wim de Winter, campagneleider. Die petten worden dus regelmatig verwisseld.

 

Zo hadden we deze week op maandagavond een bijeenkomst van de campagnecommissie en zat ik daar uiteraard als campagneleider bij. Als kandidaat liep ik woensdag een dagje mee met de city-manager en had ik donderdagavond een gesprek met ouderenorganisatie KBO, deze laatste twee activiteiten samen met andere kandidaten. 

Vrijdag tenslotte was het “D-day” voor mij als secretaris (en alle andere afdelingssecretarissen van politieke partijen in Nederland) omdat op die dag uiterlijk om 15.00 uur de laatste mogelijkheid was om de kandidatenlijsten in te leveren. Als secretaris had ik de taak om, naast het produceren van de kandidatenlijst, ook van elk van de 31 CDA-kandidaten een verklaring te vragen dat betrokkene instemt met de kandidatuur én een kopie van een identiteitsbewijs. Verder was er een schriftelijke toestemming van het partijbureau in Den Haag nodig voor het voeren van de naam “CDA” boven de kandidatenlijst.

Vier jaar geleden had ik deze operatie ook al eens uitgevoerd met een lijst van zo’n 20 kandidaten en in  mijn herinnering was dat allemaal gladjes verlopen. Dit jaar dus niet!!

 

Allereerst kreeg ik een verklaring van het partijbureau dat ik gemachtigd was om de naam van het CDA boven de kandidatenlijst van CDA Schin op Geul te plaatsen. Ik heb helemaal niets tegen Limburgers. Ik snap dat ze op het partijbureau helemaal overliepen van het werk, maar ik wil wel heel graag dat de kandidatenlijst in Teylingen de naam draagt van mijn eigen CDA.  Ik ben niet zoals een aantal PvdA-afdelingsbestuurders die, uit schaamte over hun eigen partij, onder een andere naam aan de verkiezingen deelnemen. Dus maar weer even gebeld, ”Er zijn nog zeven wachtenden voor u” enz. enz.

Vervolgens bleken enkele deelnemers nogal moeilijk bereikbaar. Dat krijg je als je in de binnenlanden van Peru verkeert of met een navigatie-autorally bezig bent rondom de Poolcirkel. Uiteindelijk dacht ik alles rond te hebben.

Helaas bleek dat niet het geval. Weet u dat enkele jaren geleden de indeling van het paspoort is veranderd en dat het bsn-nummer voortaan op een aparte bladzijde staat? 

Ik niet.

De ambtenaren wel. Die deelden mij mede dat de legitimatie niet volledig was zonder het blad met het bsn-nummer er op. Gelukkig was de man van de auto-rally inmiddels terug, maar “Peru” nog niet. En nu zat er weer iemand boven op een Oostenrijkse berg.

Afgelopen vrijdag om 14.15 uur de complete kandidatenlijst met alle instemmingsformulieren, alle kopieën van het volledige identiteitsbewijs en een geldige machtiging van het partijbureau ingeleverd op het gemeentekantoor. 

 

 

Ik kan nu echt met de campagne aan de slag!!  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.