Het is maar wat je droomt…

Door: Manon van Dijk

Weet je wat je hebt? Is de cirkel rond

Zie je wat er staat of enkel wat er stond

Krijg je wat je wilt, of zelfs meer dan wat je vroeg

Ben je tevreden met het minste of is het meeste niet genoeg

Geniet je van de vogels, van het lachen van een kind

Creëer je je geluk, want binnen in jezelf is waar het eindigt en begint’

Ieder mens is anders. Geluk creëer je zelf hoorde ik toen ik opgroeide. Het groeit. Hoe kijkt U naar het leven? Hoe kijkt U naar de dingen die op uw pad komen? 

Zo ook de songtekst van Marco Borsato’s ‘Mooi’. Wist je dat hij een migranten-zoon was? Ik niet, totdat mijn vader mij dit vertelde. Ook in Teylingen kennen we statushouders. Inmiddels zo’n 50 tussen de leeftijd van 18 en 30 jaar. Twee weken geleden mocht ik er een aantal ontmoeten tijdens een avondje bowlen. Ze kwamen uit diverse landen en zijn allemaal druk met inburgeren. Allen hebben ze een droom. Ze willen iets bereiken. Net als ik. Deze mensen hebben hun thuisland moeten verlaten en willen in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. in onze gemeente Teylingen. 

Ik denk dat dit op het moment 1 van de belangrijkste dingen is om goed te organiseren. Het is belangrijk dat hier aandacht voor komt. Goede begeleiding. Meer intensievere scholing zodat ze sneller kunnen inburgeren om vervolgens te studeren of een baan te vinden. Teylingen is groot en daar hoort ook een groot hart bij. 

Ik snap dat mensen zich door de aanloop van statushouders onveilig, ongerust en onzeker gaan voelen. Deze verhalen verdienen ook hun plaats en mogen gehoord worden. U krijgt daarin ook mijn volle aandacht. Elke gemeente worstelt hiermee. Want, hebben we niet allemaal soms dat gevoel van: ‘waar gaat het heen, waar krijgen we mee te stellen’? Dat heb ik zelf ook. Maar ik weet ook dat ik daarin niet mag blijven hangen als iemand roept om hulp. Ik moet dan mijn hand uitsteken en er zijn. 

Wist u dat er heel veel goed gaat in Teylingen? Werkgelegenheid, groei nieuwbouw, sport, wegen, fiets en wandelpaden. 

Ik hoop dat we met zijn allen van de aanloop van statushouders een goed verhaal kunnen maken en vergeet dan niet die woorden van onze Marco Borsato: 

‘Hoe mooi kan het leven zijn

Het is maar hoe je kijkt, het is maar wat je droomt

Hoe mooi is jouw werkelijkheid, jij bent net zo rijk

Zo rijk als je je voelt’.

Manon Van Dijk

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.