Van cursus tot en met kandidaat gemeenteraadslid.

Door: Marco van den Nouland

Bijna twee jaren geleden las ik een berichtje in het lokale krantje over de cursus “Politiek Actief”.  En dacht; “he dat is interessant”. Het leek me interessant meer te leren over hoe de gemeente in elkaar zit en hoe de lokale politiek werkt. Ook zat ik te denken om meer doen voor de lokale gemeenschap.

Iemand zei toen; “is de gemeentepolitiek niet is voor mij. Je kunt hierin samen de juiste dingen doen, je inzetten voor lokale doelen en ook je kennis van boekhouden/budgetteren gebruiken”.

Zogezegd; zo gedaan; ik heb me toen opgegeven voor deze cursus en deze met veel plezier gedaan. Geleerd hoe de gemeente werkt, kijkje gekregen achter de schermen en “stage” gelopen bij een van de lokale politieke partijen.

Ik heb gekozen voor het CDA; hier voel ik me spreekwoordelijk thuis; het geeft mij een soort rust en vertrouwen. CDA is een partij die staat voor eigen waarden & tradities, familie en gezin,  zorg voor elkaar, open en eerlijke economie.

Bij deze partij heb ik meegelopen met de fractieraad, commissie- en gemeenteraadsvergaderingen. Je kijkt dan mee “in de keuken” van hoe een gemeente wordt bestuurd. Wat zijn de topics, wat is actueel en hoe worden deze onderwerpen behandeld in de gemeente.  Ik ben hierdoor steeds enthousiaster geworden over de gemeenteraad en om hierin een actievere rol te gaan vervullen.

Ze hebben me nadien benaderd of ik interesse had voor een positie als kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. We hebben een aantal gesprekken gevoerd om elkaar beter te leren kennen en wat ik eventueel voor de CDA/gemeente zou kunnen betekenen.

Voor de komende verkiezingen sta ik op de achtste plaats op de kandidatenlijst voor CDA Teijlingen. Mijn boekhoudkundige achtergrond wil ik graag delen en gebruiken voor de gemeentelijke financiën.

Uit de stage heb ik ook geleerd dat er veel onderwerpen voor  besturing van een gemeente belangrijk zijn. Daarom wil ik mezelf breder inzetten. Bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid, het ondernemersbeleid, onze verenigingen, de vrijwilligers van Teijlingen en toerisme/recreatie voor iedereen.

Samen met negen andere goede kandidaten vormen we een mooi CDA-team om campagne te gaanvoeren deze gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb er zin en hoop dat we alle tien in deze raad komen! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.