01 oktober 2010

Coalitieakkoord "Regisseer en bereik meer" (VVD-CDA-D66)

Na gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 hebben de VVD, CDA en D66 een coalitie gevormd. Als basis voor deze coalitie is het coalitieakkoord, getiteld "Regisseer en bereik meer - De gemeente als regisseur via 2014 naar 2040", opgesteld. In dit akkoord is beschreven wat voor soort gemeente willen zijn en waar we de komende jaren met Teylingen naar toe willen.
 
"Teylingen kiest ervoor om een regisserende gemeente te zijn. Meer dan voorheen zal een beroep worden gedaan op het eigen initiatief van mensen, op zelfwerkzaamheid en op goed burgerschap. De gemeente neemt de leiding. Zij geeft de kaders aan en faciliteert het eigen initiatief van de samenleving. De gemeente gaat uit van de zelfstandigheid en de eigen verantwoordelijkheid van inwoners en organisaties. De gemeente die er daarnaast is voor die mensen die hulp nodig hebben. Deze herbezinning op de rol van de gemeente werkt op drie vlakken door.
Ten eerste versterkt een regisserende gemeente de sociale cohesie in onze samenleving, door meer een beroep te doen op haar inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven. We zoeken elkaar op om samen het beleid te maken en uit te voeren. Minder door, maar meer samen met de gemeente.
Ten tweede leidt een regisserende gemeente tot verlichting van de administratieve lasten voor inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven. Een regisserende gemeente laat meer over aan de samenleving en zal dus met minder regels en papier haar beleid vorm kunnen geven. Deregulering is dan één van de uitdagingen, die verder ingevuld zal worden. 
Ten slotte is de keuze voor een regisserende gemeente ook de basis voor de omvangrijke ombuigingsoperatie die voor de deur staat.
 
Daarbij houdt de gemeente oog voor de mensen die behoefte hebben aan ondersteuning. Er zijn grenzen die niet kunnen worden overschreden. De gemeente blijft zich inzetten voor inwoners die niet in staat zijn een bijdrage te leveren en ondersteuning nodig hebben.
Op alle beleidsterreinen wordt beoordeeld welke zaken de gemeente aan inwoners en organisaties kan en moet overlaten en welke zaken zij blijft regelen voor die groepen die het nodig hebben. Teylingen maakt de stap van generieke naar specifieke ondersteuning en doet een stap terug waar dat mogelijk is.
Om deze stap te kunnen maken, verwacht de gemeente een actieve houding van inwoners en organisaties. Van hen wordt verwacht dat zij meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het nemen van initiatieven door de inwoners en organisaties wordt gestimuleerd.
De primaire dienstverlening van de gemeente aan de inwoners is nu goed en blijft op peil. De primaire dienstverlening bestaat uit meerdere gemeentelijke kerntaken, die anderen niet (kunnen) uitvoeren. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeentelijke kerntaken het huidige kwaliteitspeil behouden en waar mogelijk worden verbeterd. Alle overbodige aspecten (regels dus) worden overboord gezet. De resterende regels worden zoveel mogelijk vereenvoudigd."
 
Voor de totale inhoud van het coalitieakkoord, klik hier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.