26 juni 2023

CDA stemt in met de jaarstukken 2022

Op 22 juni sprak de gemeenteraad over de jaarstukken van 2022. De Wolden sluit het jaar af met een positief resultaat van € 5,1 miljoen. De CDA-fractie stemde in met het besluit om het grootste deel van het overschot aan de Algemene Reserve toe te voegen en een ander deel te benutten voor projecten in 2024. 

Jaarstukken 2022
Het college legt aan de raad over elk begrotingsjaar verantwoording af over het door hen gevoerde bestuur, onder overlegging van de jaarrekening en het jaarverslag. De gemeentewet bepaalt dat gemeenten voor 15 juli de jaarrekening met de controleverklaring en het verslag van bevindingen van de accountant aan Gedeputeerde Staten moeten zenden. Een groot deel van het positieve resultaat komt door hogere bijdragen van het Rijk en lagere uitgaven in het sociale domein.

Karin Brouwer, woordvoerder namens de fractie, gaf aan dat de jaarstukken zelf goed leesbaar zijn. De beleidsindicatoren zijn bijgewerkt. Er wordt uitleg gegeven over de speerpunten en of de doelen gehaald zijn. Al met al zijn de jaarstukken een interessant boekwerk geworden, waarin heel veel informatie staat.
Wel maakt de CDA-fractie zich ondanks het positieve resultaat zorgen voor de toekomst. Het ravijnjaar 2026 nadert; dit is het jaar de gemeenten fors minder uitgekeerd krijgen vanuit het Rijk. Veel gemeenten proberen een buffer op te bouwen om straks de eerste tekorten op te vangen. Ook in De Wolden gaat het grootste gedeelte van het overschot naar de Algemene Reserve. Het andere deel gaat naar speciale bestemmingen. 

Karin Brouwer ging in op de financiële kengetallen. De weerstandsratio was in 2022 berekend op 1,7. Dat is fors lager dan de 2,9 van een jaar eerder. Dat betekent dat de gemeente financiële risico’s minder goed kan opvangen. Bij de behandeling van de kadernota 2024 heeft het CDA gepleit om grenzen aan de kengetallen te stellen en daarmee ook aan de minimale benodigde Algemene Reserve. Hierdoor hou je grip op de financiële situatie van de gemeente. Bij de Algemene Beschouwing heeft een CDA hiervoor een motie ingediend. 

Ook wees Karin Brouwer erop dat het nu het derde jaar op rij is, dat het proces om te komen tot de jaarrekening moeizaam verloopt. Aanvankelijk leek het dit jaar beter te gaan, totdat begin juni de accountant alsnog berichtte dat er extra controles nodig waren. Karin Brouwer: ‘Er zijn gemeenten in Drenthe die de jaarrekening al begin mei gereed hebben. Waarom kan dat niet in De Wolden?’ Vrij laat is in het controleproces een fout geconstateerd in een Europese aanbesteding en daardoor kon er pas deze week een controleverklaring worden afgegeven. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat voor de volgende jaarrekening de organisatie goed in control is en dat zaken organisatorisch goed geregeld zijn?’

Ondanks de kritische noten, ging het CDA akkoord met de jaarstukken. De raad stemde unaniem in met raadsvoorstel om het grootste deel van het overschot aan de Algemene Reserve toe te voegen en een ander deel te benutten voor projecten in 2024. 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.