16 december 2021

CDA tevreden met nieuwe fietsnota

De raad sprak in de raadsvergadering van 15 december over de nieuwe fietsnota. In deze nota zijn de prioriteiten in de aanleg van fietspaden voor de komende 5 jaar uitgewerkt. Het CDA stemde in met de nota, maar vroeg wel aandacht voor de verkeerssituatie richting recreatieplas Nijstad.

Fietsnota 
Sinds 2008 heeft de gemeente 33 km aan fietspaden aangelegd. Door de aanleg van de fietspaden is de gemeente voor toeristen en inwoners aantrekkelijker en verkeersveiliger geworden. Zonder fietspad moeten de fietsers samen met het autoverkeer gebruik maken van de vaak smalle wegen. Door het verschil in snelheid en massa zijn en voelen de verkeersdeelnemers zich onveilig. In het eerste fietsplan (2008) zijn de knelpunten in de routes bepaald en via een afwegingskader gewogen. De afwegingskaders zijn in 2013 en 2017 herzien. Het fietsverkeer is de afgelopen jaren veranderd en toegenomen door meer mobiliteit en de komst van elektrische fietsen. Reden om de prioriteiten opnieuw en breder af te wegen en een nieuwe keuze voor de komende jaren uit te werken.

Ontbrekende schakel
De CDA-fractie was tevreden met de nota. Ook voor de komende jaren is er ambitie is om fietspaden aan te leggen. Het gaat om ontbrekende schakels en de fietssnelweg. Goed om dan te overleggen met de omliggende gemeenten, zoals Meppel om te kijken welk tracé het best geschikt is. De fractie vroeg opnieuw aandacht voor een ontbrekende schakel langs de Spiekampenweg, het gedeelte van Lubbingeweg tot gemeentegrens met Hoogeveen (niet langs gehele Spiekampenweg, maar om een klein gedeelte van 400 m op het grondgebied van De Wolden). Woordvoerder Karin Brouwer: “Vooral zomers gaan veel fietsers vanuit Zuidwolde naar de recreatieplas Nijstad. Die fietsen via de Lubbingeweg en komen dan op de Spiekampenweg terecht, vlakbij de op- en afrit naar de A28. Het betreffende weggedeelte is ook onderdeel van de cascaderun. Veel mensen lopen deze route al voor de daadwerkelijke dag. Wij vragen daarom opnieuw aandacht voor de veiligheid van de fietsers en lopers op dit weggedeelte en vragen het college om met Hoogeveen te overleggen welke mogelijkheden er zijn. “

Onderhoud
Het CDA benadrukte om de veiligheid van de fietsers te waarborgen door veilige oversteken, zo min mogelijk obstakels, goede verlichting en goed onderhoud van de fietspaden. Brouwer: “We hebben het er al vaker over gehad. Geen gaten of kuilen in de weg, geen laaghangende takken meer, geen lang overhangend gras of planten naast de weg en geen blad op het fietspad. Hier kan zeker nog wel het nodige aan gedaan worden. We vinden het daarom een goed plan om bermen geschikt te maken voor uitwijkmogelijkheden door een halve meter langs de zijkant te snoeien en obstakelvrij te maken.” Als laatste vroeg de CDA-fractie aandacht voor het onderhoud van de recreatieve verbindingen, die niet van de gemeente zijn, zoals fietspaden van Staatsbosbeheer. 

Wethouder Mulder gaf aan dat er de afgelopen periode flink is geïnvesteerd in veilige fietsersoversteken. Er is overleg met de gemeente Hoogeveen over de ontwikkelingen rondom de recreatieplas Nijstad. De aanleg van een fiets/wandelpad langs de Spiekampenweg maakt deel uit van de besprekingen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.