18 februari 2022

Fietspad over N48 nabij Linde stap dichterbij

Het project fietspad Linderweg (fietsverbinding Zuidwolde – Linde – Dedemsvaart) kent een lange voorgeschiedenis waarbij diverse oplossingsrichtingen zijn onderzocht om de N48 veilig te passeren met een fietspad.  In september 2020 heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om te onderzoeken of de (resterende) fietsverbinding gerealiseerd kan worden met een fietsbrug over de N48. Het college stelt voor om de fietsbrug noordelijk van het huidige viaduct Linderweg te realiseren. Deze keuze is gebaseerd op de overwegingen in de Natuurtoets en de gesprekken met Rijkswaterstaat, grondeigenaar Provincie Drenthe en pachter Stichting het Drentse Landschap, alsmede in overleg met Natuurvereniging Zuidwolde e.o. Bij de noordelijke inpassing is de impact van het fietspad op het Natuurnetwerk Nederland het meest beperkt. 

Tjalling de Wit voerde namens het CDA het woord. Hij benadrukte dat het CDA al in mei 2017 en opnieuw in december 2018 erop gewezen heeft dat een fietsbrug de enige overgebleven mogelijkheid was voor een vrij liggend fietspad. Uiteindelijk heeft het college ook voor deze optie gekozen, maar hierdoor is wel veel tijd verloren. Het huidige voorstel gaat heel wat kosten, maar gelukkig maakt de SPV-subsidie de uiteindelijke kosten voor de gemeente draaglijk. 

De fractie van het CDA is het eens met de keuzes uit het raadsvoorstel. Het alternatieve tracé (aan de zuidkant van het viaduct) heeft het in zich om opnieuw vertraging op te leveren. 
Tjalling de Wit: ‘De komgrensaanpassing lijkt logisch gezien de patstelling met de grondeigenaren. Het zal niet echt overkomen als een bebouwde kom, maar er bestaan de nodige trucjes om dit aanzicht meer in lijn te brengen met de gewenste functie, waarvan er enkele al zijn genoemd in het voorstel. Onze fractie is blij dat er goed wordt gekeken naar de kosten voor de lange termijn en dat het vizier niet alleen op de investeringskosten ligt. Wel vraagt onze fractie om goed te kijken naar de oversteek van de Ommerweg en de aansluiting op het fietspad. Er is daar weinig ruimte en kneuterige oplossingen kunnen voor de fietsers verkeerd uitpakken qua veiligheid.”

De gehele raad stemde in met het raadsvoorstel om het fietspad aan de noordzijde van het viaduct Linderweg te positioneren. Het benodigde krediet van € 190.000 werd door de raad vrijgegeven.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.