04 november 2023

Forensen en recreanten mogen ook meebetalen

De raadsvergadering van 2 november stond in het teken van de behandeling van de begroting. De begroting ziet er op het eerste gezicht goed uit. Maar wie even wat verder kijkt ziet ook een aantal merkwaardige zaken. Zoals de verhogingen van de lokale heffingen die alleen lijkt weggelegd te zijn voor onze inwoners. En de kostenstijging voor afvalheffing waarvan de oorzaak gemakshalve in de schoenen van onze inwonende burger wordt geschoven.

De raadsvergadering van 2 november stond in het teken van de behandeling van de begroting. Wederom is er weer een berg werk verzet door onze ambtenaren. Een uitgebreide set technische vragen werd in rap tempo beantwoord en het omvangrijke begrotingsdocument zag er goed uit. Toch was er nog wel wat aan te merken op de verhogingen die volgens de begroting alleen door onze inwoners opgehoest moeten worden. 

Laat ik starten met de lokale heffingen. Alle lokale heffingen stijgen. Behalve die voor de forensen en toeristen. Merkwaardig toch? Als je bedenkt dat deze mensen ook allemaal gebruik maken van onze voorzieningen. Conclusie: als je als forens dus de luxe hebt voor een tweede of zelfs derde woning in onze gemeente, dan woon je hier niet structureel. En hoeft jouw bijdrage niet te worden verhoogd. Dat hoesten onze eigen inwoners wel op. Hoe oneerlijk is dat! 

Eenzelfde zien we bij de recreanten. Wij zitten met ons tarief zo’n beetje als laagste in Drenthe. Gemeente Westerveld zit hier ruim boven. Dat kan ook anders. Ook recreanten mogen hun steentje bijdragen vinden wij. En laten we eerlijk zijn. Als je op zoek bent naar een leuke villa of bungalow voor je zomervakantie, dan selecteer je niet op de hoogte van de toeristenbelasting. Volgens mij is dat op booking.com niet eens een selectiecriterium om maar even een voorbeeld te noemen. En wij delen de angst van de VVD niet: een massale leegstand in onze gemeente van recreatiegebieden. Je mag al lang blij zijn dat je in dit overvolle land überhaupt een vakantieplekje vindt.

Dan de afvalstoffenheffing. Deze heffing gaat fors omhoog. Reden: er is toch veel afval dat blijkbaar niet goed gescheiden wordt, zoals PMD. Dat is het verhaal. De kosten voor verbranding zijn omhoog gegaan; de opbrengsten voor de ingezamelde afvalstromen (grondstoffen) omlaag. Er wordt geïnvesteerd in de bewustwording van onze inwoners bij afvalscheiding. Prima. Maar wij hebben moeten niet de illusie hebben dat betere afvalscheiding veel effect heeft op de afvalstoffenheffing. Immers op de meeste lastenstijgingen heeft onze inwoner geen invloed. Het CDA heeft daarom het college geadviseerd om het juiste verhaal aan onze inwoners te vertellen.

Lees hier de complete bijdrage van onze fractievoorzitter Karin Brouwer

En onze ingediende motie verhoging toeristen- en forensenbelasting.

Tamara de Boer – Overbeek
Gemeenteraadslid CDA De Wolden
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.