07 maart 2022

Het dorpshuis – broodnodig voor de lokale verbinding

In alle vroegte stonden de CDA’ers van De Wolden op zaterdag 5 maart in het dorpshuis De Schakel in Koekange. Om onder het genot van een goeie kop koffie en heerlijke kruidkoek in gesprek te gaan met Jennie Zwiers, beheerder van De Schakel. Onderwerp: de functie van het dorpshuis voor het welzijn en welbevinden in onze gemeente.

Al ruim 50 jaar is dorpshuis De Schakel het bruisend hart van Koekange. Dat het dorpshuis ontzettend belangrijk is voor het sociale gebeuren in Koekange wordt door Jennie nadrukkelijk bevestigd. 

Enthousiast vertelt Jennie over tal van sociale activiteiten die door de dorpelingen wordt georganiseerd. En de gezellige bijeenkomsten in het dorpshuis. Totdat de coronatijd aanbrak. Jennie: ‘In de eerste lock down zagen wij kans om wat onderhouds- en opknapwerk te doen. Zaken waar je normaal niet aan toekomt. Maar naarmate de ene na de andere lockdown elkaar opvolgden, werd het steeds moeilijker om de energie vast te houden, om elke keer weer op te starten. Je verliest je routine, je energie, de verbinding. Dat komt omdat je de mensen en vooral het fysiek samenzijn mist’. 

Tijdens de lock down werd niet alleen door Jennie, maar voor veel inwoners de pijn gevoeld van het ontbreken van een dorpshuis en het verenigingsleven. Jennie zag dat mensen vereenzaamden en de verbinding met elkaar en het verenigingsleven verloren. Jennie: ‘Gelukkig breekt er wat corona betreft nu hopelijk een andere tijd aan. Hier in Koekange zie ik het gelukkig weer tot leven komen. Er is steeds meer vraag naar feestjes en bijeenkomsten.’

Toch moet er ook nog heel veel gebeuren om het verenigingsleven en alle sociale activiteiten weer van de grond te krijgen. Sommige verenigingen zijn qua ledenaantal gehalveerd. Dus er is volgens Jennie nog veel werk aan de winkel.

De frisse start
Om de sociale activiteiten te versnellen, wordt op 5 juni ‘De frisse start’ georganiseerd, een feestelijke bijeenkomst met als doel de dorpelingen weer bij elkaar te krijgen. De gemeente heeft voor alle dorpen een bedrag beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken.

Volgens Jennie is de samenwerking met de gemeente goed. En zorgt bijvoorbeeld het toekennen van subsidie ervoor dat vitale dorpshuizen kunnen blijven voortbestaan. 

Als CDA zijn wij ontzettend blij dat gemeente de Wolden beseft dat ontmoetingsplekken een belangrijke rol spelen in hoe wij onze leefbaarheid waarderen. En investeert in sociale activiteiten en plekken waar inwoners elkaar ontmoeten, die toegankelijk zijn en waar sfeer hangt. Het CDA zal dit altijd blijven ondersteunen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.