29 januari 2022

Ontwerp Toekomstvisie gereed voor inspraak

In de raadsvergadering van 27 januari stemde de raad unaniem in met de ontwerp toekomstvisie ‘Samen aan zet’ van De Wolden. De ontwerp-toekomstvisie wordt vervolgens voor 6 weken ter inzage gelegd met de mogelijkheid voor het inbrengen van zienswijzen. Het CDA diende een amendement in, dat opriep om zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen in plaats van op landbouw- en natuurgronden. Helaas werd het amendement verworpen.

Toekomstvisie  = Omgevingsvisie
In het kader van de Nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting op 1 juli 2022 in werking treedt, moet iedere gemeente een Omgevingsvisie maken. De Wolden was al van plan een nieuwe Toekomstvisie te maken. De opdracht vanuit de raad was om een integrale visie te maken waarbij zowel fysieke als sociale aspecten aan bod komen. Het eindproduct is één integrale Toekomstvisie die ook gebruikt wordt als Omgevingsvisie in het kader van de Omgevingswet.

Titel en inleiding uit CDA-programma
Karin Brouwer stelde dat de titel en de inleiding van de visie ‘Samen aan zet’ zo uit het verkiezingsprogramma van het CDA kon zijn overgenomen. De visie zoekt net als het CDA de verbinding tussen partijen en niet de polarisatie. Ook wij willen in gesprek gaan met elkaar en samen zoeken naar de oplossingen voor de vraagstukken, die voorliggen. 

Naoberschap
Veel van de opmerkingen, die het CDA nog had op de conceptversie, die op 25 november 2021 is besproken, zijn in de ontwerpvisie verwerkt. Het Naoberschap is aangepast. Door toenemende individualisering en vergrijzing is omzien naar elkaar steeds minder vanzelfsprekend. Juist om die redenen moeten we ontmoeting en samenwerking in onze samenleving bevorderen, zodat nieuwe vormen van naoberschap ontstaan. Dit past prima in de CDA-gedachte. Lokaal voor elkaar.

Zoveel mogelijk zon op dak
Bij thema Klimaat en Energie wilde het CDA de ambitie ‘ruimte voor zon op dak en zonneparken’ strakker formuleren.
Karin Brouwer: “We hadden bij de bespreking van de conceptversie hier ook aandacht voor gevraagd. In de visie staat nu: ‘er is ruimte voor zon op dak, zonneparken en kleinschalige en grootschalige vormen van windenergie’. Wij vinden deze omschrijving waar zonnepanelen geplaatst mogen worden te vrijblijvend. Om te voorkomen dat onze mooie landschap vol gelegd wordt met zonnevelden, willen wij dat er als eerste gekeken wordt naar zon op dak. Vervolgens zonnepanelen op de onrendabele gebieden en pas als laatste op landbouw of natuurgronden. We willen graag ons landschap mooi houden.”
Het CDA diende hiervoor een amendement in, dat echter geen ondersteuning vond bij de andere partijen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.