29 oktober 2021

Opvang van vluchtelingen

Er zijn op dit moment veel zorgen over de opvangcapaciteit voor asielzoekers. Daarom stelde Tjalling de Wit in de raadsvergadering van 28 oktober 2021 vragen aan het college over de mogelijke opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Ook wilde De Wit weten wat de actuele situatie is ten aanzien van de huisvesting van statushouders. 

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft tijdens het Veiligheidsberaad aan de burgemeesters gevraagd om op korte termijn opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Het Veiligheidsberaad heeft afgesproken daar aan mee te werken. Echter, in de praktijk zijn veel gemeenten hiertoe niet toe bereid. Opvanglocaties zijn acuut nodig om de lasten te verlichten. Voor de gemeente Ter Apel, maar juist ook voor de asielzoekers zelf.
Klik hier om de vragen van Tjalling de Wit te lezen.

Interim-Burgemeester Janny Vlietstra beantwoordde de vragen tot tevredenheid van de CDA-fractie. 
Zij gaf aan dat er niet rechtstreeks contact met de gemeente is opgenomen, maar wel via  het Veiligheidberaad en met name via de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Doel was dat elke provincie binnen 48 uur ten minste 100 noodopvangplekken per provincie ter beschikking stelde. Bij de zoektocht naar mogelijke locaties binnen de gemeente is met name gekeken naar de groepsaccommodaties. De bereidheid is er zeker, maar het heeft niet tot resultaat geleid.

Huisvesting statushouders
De Wolden had voor het eerste halfjaar van 2021 een verplichting om 19 statushouders te huisvesten en nog 8 uit voorgaande jaren. De gemeente heeft 30 personen van huisvesting voorzien en nam daarmee een voorschot op de verplichting voor het tweede halfjaar van 2021. 
In het 2e halfjaar is de taakstelling voor De Wolden 16. Hiervan zijn inmiddels 3 personen gehuisvest, zodat er nog 10 mensen overblijven om voor het einde van het jaar te huisvesten.
Mw. Vlietstra gaf verder aan dat het natuurlijk zo is dat naarmate er meer statushouders uit de AZC’s geplaatst kunnen worden, er meer ruimte ontstaat voor nieuwe asielzoekers. De gemeente heeft voortdurend contact met Actium of de resterende taakstelling ook snel gerealiseerd kan worden. 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.