16 december 2021

Raad wil een structurele oplossing onveilige verkeerssituatie Blijdenstein.

Tijdens de raadsvergadering van 15 december sprak de raad over het burgerinitiatief ‘Een structurele oplossing voor de onveilige verkeerssituatie door Blijdenstein, Ruinerwold’. Na een toelichting gaven de fracties hun mening over het initiatief. De gehele raad is van mening dat er op korte termijn maatregelen moeten worden genomen, zodat de snelheid omlaag gaat. Daarnaast moet er gewerkt worden aan een lange termijn oplossing.

Het burgerinitiatief
De heer Germo Bekendam sprak namens een aantal aanwonenden van Blijdenstein. De verkeersintensiteit door Blijdenstein is erg hoog. De combinatie van veel vrachtwagens, zwaar landbouwverkeer, een grote hoeveelheid auto's en de vele (recreatieve) fietsers en wandelaars levert dagelijks gevaarlijke verkeerssituaties op. Blijdenstein is een weg binnen de bebouwde kom, zonder separaat fietspad en met een maximumsnelheid van 50 km/h. De huizen staan dicht langs de weg en de weg is onoverzichtelijk door aanwezige bochten en de beplanting van het kerkhof. Deze inrichting is niet passend bij de huidige intensiteit van het verkeer ter plaatse. De verdere uitbreiding van Ruinerwold, met onder andere de uitbreiding van bedrijventerrein Hoge
Akkers, zal een nóg hogere verkeersintensiteit ten gevolg hebben. Zowel vrachtverkeer als personenverkeer. De aanwonenden maken zich ernstige zorgen over de verkeersveiligheid op dit moment op Blijdenstein en voorzien dat de problematiek in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. De buurtbewoners-willen een structurele oplossing voor het probleem met daarnaast een oplossing voor op korte termijn.

Mening raad en vervolg
Na de inleiding van de heer Bekendam gaven de raadsfractie hun mening op het burgerinitiatief.
De CDA fractie had net als de andere fractie veel waardering voor het initiatief. CDA-woordvoerder Jeene Keizer: ‘Het gaat hier om een duidelijk transparant plan dat wordt ondersteund door aanwonenden en andere inwoners van Ruinerwold. Daarnaast ondersteunt dorpsbelangen Ruinerwold/ Berghuizen het plan volledig. De verkeerssituatie heeft een directe relatie met het inrichten van Hoge Akkers 2. Een brede integrale oplossing is nodig met daarnaast een korte termijn oplossing’.
De raad heeft het college de opdracht gegeven om binnen zes weken met een afdoeningsvoorstel te komen.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.