02 oktober 2023

We zijn weer terug!

Hitte en een bomvolle agenda typeerden de eerste raadsvergadering na het zomerreces. We zijn weer terug! Een overvolle agenda en een flinke voorbereiding van het CDA. Met z’n drieën wisten we de agendaonderwerpen nauwkeurig af te handelen. En stelden we kritische vragen.

Het is donderdagavond 28 september. We vergaderen in het prachtige restaurant 'het Wapen van Ruinen', waar we een gastvrij ontvangst van de eigenaren kregen. Het was een lange zit, want na het zomerreces kan je rekenen op een bomvolle agenda. Het CDA heeft alle punten op de agenda weer zorgvuldig voorbereid. En voerde het woord op alle onderwerpen die voorbij kwamen.
We begonnen met een vraag over het deels wegvallen van de monomestvergisters. Immers, een rekenfout door het Ministerie van EZ zet de verdienmodellen voor schone energie voor vele ondernemers op zijn kop. Weer een vraagstuk waar de gemeente mee aan de slag moet.

Kennis kost geld
Dan de bestuursrapportage. Heel knap hoe de gemeente tal van projecten binnen de geplande tijd weet uit te voeren. En natuurlijk, een aantal projecten haalt de eindstreep niet en vertraagt. Dit zagen we vooral terug bij woningbouw en energieopgaven. De crisis heeft zijn tol geëist, ook onder de capaciteit bij ons uitvoeringsapparaat. Dat werd na een toelichting van de wethouder wel duidelijk.
En daar zit bij het CDA ook een groot punt van zorg. De beschikbaarheid van de ambtelijke capaciteit. Immers, vraagstukken worden steeds complexer. En de overheid weet veel vraagstukken handig te delegeren naar lokale gemeenten onder het mom van ‘daar zit meer kennis, oplossingen meer in lijn met de lokale omstandigheden en burger etcetera’. Maar dan wel tegen minder centjes. Een goed verkoopverhaal, maar in de praktijk uitermate dramatisch. Hoe gaan we dat allemaal doen met minder geld, mensen en kennis?
Het is niet voor niets dat Nieuwsuur onlangs berichtte dat er steeds meer adviesbureaus als paddenstoelen de grond uit schieten deze herfst. Want daar kan je kennis inhuren, voor alle bedachte milieutoetsen en andere onderzoeken die moeten plaatsvinden, van spouwmuur tot evenement. Gelukkig kon de wethouder toelichten dat we intensief samenwerken met andere gemeenten en provincie. Om de benodigde kennis flexibel en gezamenlijk in te kunnen zetten. Hopelijk kunnen we op die manier de fenomenale uurtarieven van de adviesbureaus toch nog wat omzeilen.

Huus van Sport en Cultuur
Afsluitend nog een groot dossier van het Huus van Sport en Cultuur. Deze wordt binnenkort overgedragen aan een Stichting waarmee de gemeente zich ook committeert om een zeer omvangrijk leenbedrag beschikbaar te stellen. Dit alles om te zorgen dat we een forse subsidie binnen kunnen halen waarmee de kapitaallasten worden gedekt. Een slimme constructie waar we graag gebruik van maken. Toch had het CDA hier wel een zorgenpunt wat we aan de orde moesten stellen. Immers, het gaat om ruim 700 euro per inwoner, een bedrag dat een inwoner feitelijk ‘uitleent’ aan een Stichting die een heel groot en chique sportcentrum ergens in Zuidwolde moet gaan exploiteren. Iets  waar veel inwoners binnen gemeente de Wolden geen weet of profijt van hebben. Het CDA wilde daarom weten hoe het toezicht is geregeld. Om te voorkomen dat we grip verliezen op de inkomsten en uitgaven en allerlei gaten in de toekomst moeten dicht financieren. Gelukkig wist de wethouder te vertellen dat wij als gemeente ten alle tijden kunnen ingrijpen als het mis dreigt te gaan. En houden wij vinger aan de pols als het gaat om de centjes. Dat was voor het CDA afdoende en daarmee besloten we ook geen amendement in te dienen om een raad van toezicht in te richten. Wij hebben afgesloten door het vertrouwen uit te spreken richting de Stichtingbestuurders en hen heel veel succes gewenst met de verdere uitvoering.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.