16 december 2019

Werkbezoek Beheer openbare ruimte

De fractie van CDA De Wolden bezocht op 10 december de gemeentewerf van de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. Andre Horstman, hoofd van de afdeling Buitendienst, ontving de fractie en leidde hen rond over het terrein. Daarnaast was er ruimte voor uitleg en gesprek.

Gemeentewerf De Wolden Hoogeveen
Het personeel van de gemeentewerf van De Wolden is onder gebracht in de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. Met de komst van de nieuwe milieustraat in Zuidwolde is de werf in Zuidwolde grotendeels overgebracht naar Hoogeveen. In 2018 is de werf in Ruinen verkocht en ontmanteld. Om alles toch te kunnen huisvesten, is een deel binnen- en buitenruimte gehuurd van Engie. Dit sluit direct aan op de bestaande locatie van de gemeentewerf Hoogeveen aan de Vos van Steenwijklaan 75. Dit is een tijdelijke situatie.
Momenteel denk men nog na over op welke wijze de werkplaats van buitendienst in de toekomst moet worden ingericht. Een belangrijk aspect hierbij de eventuele samenwerking met het leerwerkbedrijf Stark. De resultaten van een onderzoek komen in 2020 beschikbaar.

Buitendienst
De Buitendienst heeft voertuigen en overig materieel in gebruik voor onderhoud van de openbare ruimte. Denk aan strooiauto’s, kolkenzuigers, grote- en kleine vrachtauto’s en materieel voor het onderhoud van het groen.
Vanuit een tractieplan wordt de vervanging planmatig uitgevoerd. Daarbij wordt wel gekeken of voertuigen en werktuigen nog langer dan de gebruikelijke afschrijvingstermijn kunnen worden gebruikt. Dit heeft men in de afgelopen jaren diverse keren gedaan.  Het gevolg is wel dat de komende jaren een forse investering nodig is voor het in stand houden van een goed wagenpark. Er is onderzocht wat de noodzakelijke behoefte is, maar de financiële doorvertaling moet echter nog plaatsvinden.

Terrein.
Bij de rondleiding over het terrein gaf André Horstman uitleg over de auto’s, vrachtwagens, trekkers en wat dies meer zij. Ook werd de werkplaats voor het onderhoud aan de voertuigen bezocht en bekeek de fractie de opgeslagen verkeerskundige materialen. Langzaamaan vind  er steeds meer integratie plaats tussen de opslag van materialen en werktuigen van Hoogeveen en De Wolden. Zo wordt er sinds kort gewerkt met één werkplaats voor het onderhoud van werktuigen (bladblazers, grasmaaiers, kettingzagen etc.). De fractie vond het een leerzaam en interessant werkbezoek.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.