13 februari 2015

Annie Schreijer-Pierik verkozen tot Secretaris-Generaal Europese intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland

Annie Schreijer-Pierik (CDA) is donderdag in het Europarlement donderdag unaniem verkozen tot algemeen secretaris van de parlementaire intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland. De benoeming vond plaats tijdens de eerste zitting van de intergroep.

"Om een goede balans in de natuur te behouden, is wildbeheer door jagers van groot belang.", vindt Annie Schreijer.  "Niet alleen om schade aan natuur en landbouw te bestrijden, maar ook om de soortenrijkdom en stand van kwetsbare soorten te bevorderen."

Schreijer had zich als Tweede Kamerlid al twaalf jaar ingezet voor het behoud van de beheers- en benuttingsjacht in Nederland. Ook heeft zij zich sinds haar aantreden in het Europees Parlement geregeld uitgesproken over duurzame jacht en flora- en faunabeheer. Volgens Schreijer-Pierik zijn er in Europa momenteel grote verschillen als het gaat om jachtbeheer.

De regels voor jagers in Nederland zijn volgens de Europarlementariër te strikt in vergelijking met de voorschriften die worden gehanteerd in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. "Ik ben tegen de  bureaucratie en inperking van de jacht, wat nu dreigt door de nieuwe Natuurwet."

Schreijer-Pierik vertegenwoordigt daarnaast in het bestuur alle Benelux-landen.  De parlementaire intergroep komt maandelijks bij elkaar in Straatsburg en heeft onder meer tot doel om het beheer van wild en natuur te stimuleren.

Als eerste bespreekt de intergroep volgende maand de wolvenkwestie in Europa. De Europese jagersfederatie FACE, vertegenwoordiger van zeven miljoen jagers in heel Europa, en de Europese koepelorganisatie voor grondbeheerders ELO ondersteunen Schreijer-Pierik en de Europese parlementaire intergroep in hun werkzaamheden.

Het nieuw verkozen dagelijks bestuur van de Europese intergroep Biodiversiteit, Jacht en Platteland in het Europarlement: voorzitter Karl-Heinz Florenz (CDU), vicevoorzitter Bendt Bendsten (Deense Konservative Folkeparti), secretaris-generaal Annie Schreijer-Pierik, Renata Briano (Italiaanse sociaal-democraten), James Nicholson (Britse Conservatieven) en Gilbert de Turckheim namens de Europese jagersfederatie FACE.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.