13 maart 2013

CDA: Egypte moet hervormen in ruil voor Europese steun

CDA-Europarlementslid Ria Oomen-Ruijten vindt dat de situatie in Egypte sterk is veranderd sinds de revolutie in het land 2 jaar geleden. "We zien een toenemende druk op de christenen en rechten van vrouwen. Alle grondrechten en vrijheden worden feitelijk met de grond gelijk gemaakt. Er is te veel geweld", zei Oomen-Ruijten woensdag in een debat met Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandse beleid.

Ria Oomen houdt een slag om de arm voor het beschikbaar stellen van totaal 5 miljard euro Europees geld aan Egypte. Europa eist hervormingen in ruil voor dit bedrag aan leningen en subsidies, het ´meer voor meer´ principe. Oomen zinspeelde erop dat het bedrag lager kan uitvallen als hervormingen uitblijven. Egypte moet de eerste stappen zetten, vindt Oomen-Ruijten.

¨´Meer voor meer´ betekent immers ook ´minder voor minder´, hoe gaat mevrouw Ashton dat invullen?¨, aldus Oomen-Ruijten.

EINDE

Bijdrage Ria Oomen-Ruijten in het debat: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/nl/plenary/video?intervention=1363190385060

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.