10 september 2013

CDA: Financieel marktmisbruik harder aanpakken

Er komen hogere boetes voor het handelen met voorkennis en manipuleren van financiële markten. Daar stemt het Europees Parlement vandaag mee in.

"Handel met voorkennis en marktmisbruik kan grote schade veroorzaken. Het is een risico voor financiële stabiliteit en kan leiden tot verliezen voor consumenten en beleggers. Crimineel gedrag op de financiële markten moet daarom in heel Europa harder worden aangepakt, inclusief strafrechtelijke vervolging, " aldus CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool.

Wortmann is tevreden dat ook het manipuleren van internationale rentetarieven aan de lijst van marktmisbruik wordt toegevoegd. Het gesjoemel met rentetarieven zoals de Libor-rente kan nu in heel Europa worden aangepakt. Dit type rentetarief is namelijk de standaard voor de rente op producten die verkocht worden aan de consument, zoals hypotheken en spaarrekeningen.

Wortmann benadrukt dat de Europese regelgeving nog verder moet worden aangepast. "Recente schandalen zoals marktmanipulatie door grote banken bewijst dat alleen administratieve boetes onvoldoende afschrikwekkend effect hebben. Strafrechtelijke vervolging in heel Europa moet een duidelijk signaal geven dat marktmisbruik crimineel en onacceptabel is", aldus Wortmann.

De komende weken wordt nog verder onderhandeld met de lidstaten over een voorstel om naast boetes ook strafrechtelijke vervolging mogelijk te maken. De maximale administratieve boetes zijn 15% van jaaromzet of 15 miljoen voor bedrijven en maximaal 3 keer de winst van de fraude voor personen, plus een verbod op verder uitoefenen van de functie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.