28 februari 2013

Corien Wortmann: eindelijk EU-akkoord over bankiersbonussen

Bankiers in heel Europa mogen voortaan hooguit één jaarsalaris als bonus krijgen. Alleen aandeelhouders mogen de bonus verhogen tot twee jaarsalarissen. Het Europees Parlement heeft dat woensdagavond afgesproken met de EU-landen. De moeizame onderhandelingen duurden tien maanden.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool is tevreden: "Deze limiet maakt een einde aan het winstbejag op korte termijn onder bankiers. Enkele EU-landen, met de Britse regering voorop, stribbelden lang tegen. Gelukkig heeft het Europees Parlement vastgehouden aan mijn voorstel om bonussen in heel Europa in te perken. "

De bonusregels zijn onderdeel van een breed pakket maatregelen voor banken. Zo moeten banken voortaan grotere kapitaalbuffers aanhouden. Wortmann: "Hogere kapitaalbuffers maken banken weerbaarder. Dat helpt het vertrouwen in hen te herstellen."

De nieuwe bankenwetgeving is belangrijk voor Nederland. Wortmann: "Lange tijd was onzeker welke regels zouden gelden voor Nederlandse hypotheken die in paketten verhandeld worden op de financiële markten. Deze producten mochten eerst niet meetellen bij de buffer die banken moeten aanhouden om een korte crisisperiode te overleven. Gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen. Anders riskeren we een hogere hypotheekrente in Nederland. De hypotheekproducten tellen nu gewoon mee als ze van de hoogste kwaliteit zijn."

Het Europees Parlement en de lidstaten bereikten woensdag rond middernachtna urenlang onderhandelen eindelijk een akkoord. Vorige week waren de onderhandelingen stukgelopen, omdat de Britten het oneens waren met de strengere bonusregels. De wetgeving voor kapitaaleisen is het gevolg van aanbevelingen van het zogehetenBasel-comité van banktoezichthouders. De regels gaan vanaf 2014 gelden voor alle banken in Europa. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.