28 januari 2015

Europese Commissie deelt kritiek Annie Schreijer-Pierik op klepkeuring

Antwoorden van de Europese Commissie op vragen van Annie Schreijer zijn een steun in de rug voor het CDA, die zich sinds de invoering in Nederland verzet tegen de klepkeuring.  

"De hele sector draait nu op voor een paar rotte appels", aldus de CDA politica, "de klepkeuring is disproportioneel en duur en houdt geen rekening met landen om ons heen".  Nederland is het enige land in Europa die een dergelijk paardenmiddel toepast.

Het is CDA is dan ook blij met het voorstel van de EC om meer mogelijkheden te bieden om grensoverschrijdend veevervoer te vergemakkelijken.  

De klepkeuring kost varkenshouders en transporteurs 250 euro per uur extra. Dit is volgens Schreijer-Pierik in strijd met de opvatting van de Europese Commissie over de handhaving van de Europese dierenwelzijnsregels.

De Europese Commissie heeft laten weten dat bedrijven die wetgeving op het gebied van dierenwelzijn niet naleven, op een kostenefficiënte manier moeten worden opgespoord. Van kostenefficiënte opsporing kan, zolang de klepkeuring wordt gehandhaafd, volgens Schreijer-Pierik geen sprake zijn. Schreijer-Pierik benadrukt dat voor de opheffing van de klepkeuring geen onderzoek hoeft te worden ingesteld, maar dat de nationale wetgeving moet worden gewijzigd. “Het gaat hier niet om een eis vanuit Europa, maar om nationale regels,” stelt de Europarlementariër.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.