23 september 2013

Twee kandidaten voor CDA lijsttrekkerschap EU

Het CDA-partijbestuur heeft op voordracht van de selectiecommissie Van Rooy twee kandidaten voorgedragen voor de verkiezing van de CDA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. De twee kandidaten zijn Wim van de Camp en Esther de Lange. De kandidaten gaan in één ronde met elkaar de strijd aan, waarna de CDA-leden kiezen wie voor het CDA de Europese lijsttrekker wordt.

Wim van de Camp is de huidige CDA-delegatieleider in het Europees Parlement. Esther de Lange is vicevoorzitter van de CDA delegatie.

Wim van de Camp: "Ik ben vereerd met de kandidaatstelling. Europa moet terug naar de kern. De EU is op dit moment te los gezongen van haar kerntaken en is zich met te veel zaken gaan bemoeien. Voor mij zijn de kerntaken: ten eerste economische ontwikkeling en de interne markt. Ten tweede de euro als munteenheid, met nadruk op de budgetdiscipline in de zuidelijke lidstaten. Ten derde duurzaamheid, ten vierde veiligheid en tot slot de geopolitieke kracht van de EU."

"Tijdens werkbezoeken in Nederland merk ik bovendien dat mensen de EU te abstract vinden. Daarom zeg ik: Europa moet van de tekentafel naar de borreltafel. De komende maand zal ik verschillende CDA-afdelingen in het land bezoeken om hierover met de CDA-leden in debat te gaan."

Esther de Lange: "Het is tijd voor verandering. Ik sta voor een CDA dat durf toont, daadkrachtig is en duidelijke keuzes maakt. Een CDA dat het voortouw neemt in het aanpakken van uitdagingen en oplossingen biedt voor vandaag en morgen. Daar hoort een nieuwe lijsttrekker bij, die onze achterban aanspreekt, maar ook nieuwe stemmen kan winnen. Die smoel geeft aan het CDA èn zaken in Brussel voor elkaar krijgt. Ik ben er klaar voor. En ik heb er zin in!"

Volgens De Lange heeft de 21e eeuw een drastisch ander Europa nodig: te vaak gingen Europa en het CDA voor het grijze compromis. Voors en tegens werden afgewogen en de Brusselse machine denderde voort. De kracht van de EU hoort juist in de beperking te liggen. Doe alleen dat wat landen niet alleen kunnen, maar doe dat dan wel goed! Een duidelijk ‘ja’ voor Europa op terreinen waar samenwerking meerwaarde heeft en problemen niet stoppen bij de grens. Een resoluut ‘nee’ op andere terreinen, waar Nederland het prima zelf kan.

Campagne en debatten
De twee kandidaten gaan de komende weken op campagne en zullen vanaf begin oktober op verschillende CDA-bijeenkomsten met elkaar in debat gaan. Gelet op het feit dat het partijbestuur twee kandidaten heeft voorgedragen, kan de verkiezing in één ronde plaatsvinden. 

Op dit moment zijn de volgende debatten gepland:

Zaterdag 5 oktober                   Gelderland, Beekbergen

Zaterdag 5 oktober:                  Utrecht, Amersfoort

Zaterdag 12 oktober:                Drenthe, Assen

Maandag 14 oktober:               Zuid-Holland, Boskoop

Woensdag 16 oktober:             Brussel

Dinsdag 22 oktober:                 Online debat

Zaterdag 26 oktober:                Noord-Brabant

Maandag 28 oktober:               Limburg, Horn

Zaterdag 2 november:              Partijcongres, Leeuwarden

De precieze locaties en tijdstippen van de debatten worden aangekondigd via de CDA-website.

Procedure
In totaal hebben zich zeven kandidaten gemeld voor het Europese lijsttrekkerschap. Een selectiecommissie, onder leiding van oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy, heeft met deze kandidaten gesproken en op basis van de profielschets voor de Europees lijsttrekker een voordracht gedaan aan het partijbestuur. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, die zich eerder ook kandideerde voor het lijsttrekkerschap, heeft na het gesprek met de commissie zijn kandidatuur ingetrokken. Hij is wel beschikbaar voor de Europese kandidatenlijst.

Stemming
Stemgerechtigde CDA-leden kunnen vanaf maandag 17 hun stem uitbrengen via telefoon of internet. De stemming wordt gesloten op het partijcongres van 2 november (14.00 uur) in Leeuwarden. Op het congres zal dan de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen worden bekend gemaakt.

 

Op de website van het CDA vindt u meer info over de kandidaten en de lijsttrekkerverkiezingen, www.cda.nl/verkiezinglijsttrekker

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.