Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil een vierde aanvliegroute voor passagiers- en vrachttoestellen over Gelderland en Utrecht richting Schiphol aanleggen. De lokale CDA fractie ervaart bezwaren en bedenkingen bij inwoners. Omdat het CDA veel waarde hecht aan een gezonde leefomgeving, en inspraak van inwoners vroeg het de gemeenteraad om zich uit te spreken tegen de mogelijke aanleg van de 4e aanvliegroute. Een daarvoor ingediende motie kon in de vergadering van 14 september op een ruime meerderheid rekenen.

Zorgvuldig inspraakproces
Voor het CDA is het belangijk dat we waarde hechten aan een juist inspraakproces bij veranderingen in beleid voor onze inwoners. Om die reden volgen wij al langer het proces dat moet leiden tot aanpassingen in de luchtruimvoorzieningen boven ons grondgebied. De voorgenomen 4e aanvliegroute waardoor vliegtuigen laag over ons grondgebied passeren zullen direct leiden tot negatieve en merkbare effecten.

Duidelijkheid bieden
Er is op dit moment nog totaal niets duidelijk over de wijze waarop gemeenten en provincie betrokken worden bij het proces van besluitvorming. Daarmee wordt de mogelijkheid om voor onze inwoners, natuur en economie op te komen steeds kleiner.

Een eerder ingediende provinciale zienswijze en reeds gestelde schriftelijke art. 33 vragen hebben niet geleid tot de benodigde duidelijkheid. Om die reden heeft de CDA fractie het voortouw genomen om de gemeenteraad te vragen zich middels een motie uit te spreken tegen de voorgenomen 4e aanvliegroute.

Geluids- en milieuoverlast beperken
Waar gaat het ons om. Het is voor het CDA onwenselijk dat er vliegbewegingen van en naar Schiphol verlegd worden naar het luchtruim boven onze regio. Van deze aanvliegroutes is inmiddels bekend dat dit tot geluids- en milieuoverlast gaat leiden.

Concreet:  Het gaat om ongeveer 19% van het vliegverkeer. Dit komt neer om 120 vliegtuigen extra per dag, elke 7-8 minuten een vliegtuig op lage hoogte en nachtvluchten. Lokaal gaat dit een negatief effect hebben op de ervaren geluidshinder, natuur & milieu en de lokale economie. Daarnaast maakt de verlegging van de aanvliegroute het halen van de provinciale stikstofdoelstellingen nog lastiger.

In actie komen voordat het te laat is
Tijdens de ontwerp- en realisatiefase zal blijken wat de exacte netto effecten zijn. Als het aan het CDA ligt laten we het niet zo ver komen. Om voor het belang van onze inwoners op te komen  is het CDA op zoek gegaan naar steun in de gemeenteraad. Dit om ook Culemborg zich uit te laten spreken tegen de 4e aanvliegroute. En de provincie zodoende een duidelijk signaal door te geven vanuit onze inwoners. Nu kan het nog.

Lees de volledige motie 'Geen lage aanvliegroutes boven Culemborg'
Lees nieuwsbericht in de Culemborgse Courant
Meer informatie of zelf bezwaar maken via de website www.Stop4deroute.nl

 

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.