10 januari 2018

CDA haalt auteur 'Bezielde beschaving' naar Culemborg

Afgelopen najaar verscheen het boek de ‘Bezielde Beschaving, alles behalve een multicultureel drama’ van Dave Ensberg-Kleijkers.  Het boek vermengt een opmerkelijk levensverhaal met een optimistische visie op maatschappelijke vraagstukken op gebied van mensenrechten, zorg, milieu en onderwijs. Lezers van het boek worden uitgedaagd om met de auteur in gesprek te gaan. Op 7 februari komt de auteur naar De Fransche School om met inwoners en organisaties van Culemborg in gesprek te gaan over Culturele diversiteit. Het CDA Culemborg nodigt u van harte uit.

Download hier de flyer voor dit stadsgesprek.

Zoeken naar verbinding
Het succesvolle schrijfdebuut van Dave Ensberg-Kleijkers komt in een tijd waarin het ‘populisme’ en de ‘marketing van partijen’ de boventoon voeren. Mensen die (nog) enthousiast durven te praten over hun idealen en dromen van een betere wereld vormen een absolute minderheid. Zo nu en dan dient zich er een uitzondering op de regel aan. Iemand die zijn ideologische hart laat spreken om zodoende maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Niet uit eigen belang maar vanuit algemeen belang. Dit boek breekt zodoende met de tendens te blijven hangen in negatieve emoties in de samenleving. Zijn boodschap is er één van no-nonsense, hoop en gelijkwaardigheid; ‘We zijn er om met elkaar de verbinding op te zoeken’. Naast in de eerste plaats de familie en het gezin is hier ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor o.a. scholen, kerken, moskeeën, vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen. Culemborg is de laatste tijd veel negatief in het nieuws geweest. Hoe mooi zou het zijn om een ander geluid te laten horen? Een geluid van verbinding, gelijkwaardigheid en een open gesprek. Hopelijk dragen de boekpresentatie en het debat hieraan bij.

Bezielde Beschaving
Dave Ensberg-Kleijkers (1984) is werkzaam als voorzitter College van Bestuur van stichting Biezonderwijs, een regionale organisatie voor specialistisch onderwijs. In zijn boek deelt hij zijn levensverhaal. Een verhaal dat begint in de jonge republiek Suriname, het land dat zijn ouders ontvluchtten op zoek naar een veilige toekomst voor hun kinderen. Zijn jeugd is zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijke cocktail van verdriet en liefde, teleurstelling en hoop, schaamte en succes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd zijn geliefde moeder verloor, vond Ensberg-Kleijkers de weg omhoog. 15 jaar later werd hij de jongste onderwijsbestuurder van Nederland. Alles behalve een multicultureel drama!  “Het is mijn oprechte en doorleefde overtuiging dat de beste jaren van ons land, van onze samenleving voor ons liggen. De échte gouden eeuw moet nog komen. Een gouden eeuw waarin medemenselijkheid, compassie, solidariteit, duurzaamheid en vele andere waarden die onderdeel zijn van een bezielde beschaving centraal staan”, aldus Ensberg-Kleijkers.

Programma
Na een inspirerende boekpresentatie gaat de auteur over zijn ideeën in gesprek met de zaal, is er een interactief intermezzo en een paneldiscussie met een afvaardiging van Culemborgse organisaties.

Aan de paneldiscussie zullen o.a. deelnemen:
- Dave Ensberg; de auteur van het boek (gespreksleider)
- Karim Chatouani (teammanager ElkWelzijn)
- Willem van den Bos (voorzitter Culemborg 700)
- Jan Goed (voorzitter Raad van kerken)
- Cees van Bockel (burgerplatform)
- Ferry Siwabessy (inwoner)
- Joost van Rijn (Lek & Linge)
- Jos van Zutphen (schoolbestuur RKPO)
- Hassan Barzizaoua & Nahim Boulahiati (voorzitter en lid bestuur Takwa moskee) 
- Ruud Wammes (Wijkagent)
- Kemal Sargin (voorzitter Turkse Moskee)
- Henk Visscher (Visscher 

Bestellen van kaarten
Deze avond wordt georganiseerd en aangeboden door het CDA Culemborg in samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties en staat nadrukkelijk open voor alle Culemborgers.

Kaarten kunnen worden verkregen via theater De Fransche School www.theaterdefranscheschool.nl   
Informatie over het boek is te vinden via  www.bezieldebeschaving.nl

Foto: Juultje van den Boogaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.