In aanloop naar de op te stellen begroting voor 2023 is afgelopen week de kadernota vastgesteld door de gemeenteraad. Het CDA was kort en duidelijk over de verwachtingen ten aanzien van de begroting. “Laat de begroting straks voor inwoners die dat nodig hebben perspectief bieden (1). En laten wij een start maken met realistisch begroten (2). Het kan niet zo zijn dat wij ieder jaar opnieuw geconfronteerd worden met middelen die doorgeschoven worden omdat onze organisatie niet toegekomen is aan de uitwerking.”

De voorliggende kadernota en de jaarstukken hebben bij de CDA fractie het beeld opgeroepen op dat het college vooral goed is in het uitspreken van ambities, maar nog te weinig stuurt op uitvoerbaarheid. “De begroting is voor het CDA echt meer dan een optelsom van goede bedoelingen. Bij voorkeur geven wij het college dan ook een focus en meetbare doelen mee incl. een zichtbare reactie met kosten en uitgaven.” Van Zandwijk sprak bij de algemene beschouwingen ook zijn mede raadsleden aan. “Hoe gaan we er met elkaar voor waken dat we niet te veel ballen in de lucht willen houden? Het CDA doet liever vijf dingen goed dan dat er twintig dingen half worden opgepakt. Daar hoort voor wat betreft CDA het stellen van prioriteiten bij.”

Om zelf het goede voorbeeld te geven noemde van Zandwijk vijf prioriteiten die het CDA graag terugziet in de begroting van 2023.

  1. Gezonde gemeentefinanciën. Dat betekend enerzijds realistisch begroten. Maar ook anticiperen op structurele kosten waarvan wij weten dat deze er aan komen. Het CDA denkt dan expliciet aan het aanleggen van reserves voor benodigde vervangingsinvesteringen in onderwijshuisvesting.
  2. Lokaal isolatieplan. Maak werk van een lokaal isolatieplan om het aantal huishoudens dat zich geconfronteerd ziet met energiearmoede terug te dringen.
  3. Herontwikkeling Dr. Hockesingel vanuit GVVP in combinatie met gebiedsgerichte ontwikkeling van senioren appartementen ten behoeve van doorstroming woonruimte in Culemborg Oost.
  4. Inzet op positieve en inclusieve beweegcultuur. Maak lokaal gesloten sportakkoord concreet. Durf te investeren in gezonde leefstijl voor iedereen.
  5. Start met een proef voor vergunningsvrij verduurzamen woningen. Kom met concreet beleid voor het kunnen aanbrengen van zonnepanelen voor woningen die nu binnen beschermd stadsgezicht vallen.

Lees hieronder de gehele bijdrage van onze fractievoorzitter terug.
Algemene beschouwingen kadernota 2022 CDA fractie
De inbreng van ons raadslid is ook online terug te kijken. 
Video algemene beschouwingen 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.