Te hard rijden binnen en buiten de bebouwde kom, zwerfvuil in de uiterwaarden, geluidsoverlast, vandalisme, foutparkeren maar ook het negeren van regels rondom het losloop verbod voor honden. In de stad willen we allemaal een veilige en schone leefomgeving. Maar het zijn soms “kleine” overtredingen waar veel mensen zich aan ergeren. 

Gisteren stemde de gemeenteraad in met het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Het nieuw vastgestelde beleid kent een focus op vier prioriteiten: zorg en veiligheid, jeugd, drugs en digitale veiligheid. Het CDA herkent de prioriteiten en het daarbij horende uitvoeringsprogramma dat de veiligheid binnen onze stad moet bevorderen. Bij de behandeling van het nieuwe beleid heeft fractievoorzitter Van Zandwijk zich positief uitgesproken over het belang van een gecoördineerde aanpak rondom jeugdcriminaliteit. Vanuit oogpunt van preventie is dit voor het CDA belangrijke prioriteit. Daarnaast riep het CDA het college op om in de uitvoering niet alleen oog te hebben voor de genoemde prioriteiten op de grotere maatschappelijke thema’s. “De aandacht voor de grotere vraagstukken en zware criminaliteit roept de vraag op of we daarmee het kleine alledaagse niet vergeten “ aldus Van Zandwijk. “Inwoners verdienen het dat de gemeente ook actief optreedt tegen kleinere ergernissen, die het woon-, werk- en leefplezier bij onze inwoners verminderen."

Wat betreft het CDA moeten we in de dagelijkse uitvoering van het veiligheidsbeleid ook oog hebben voor omgangsvormen, kleine overtredingen en het niet naleven van regels. We hebben afspraken, regels en de algemene plaatselijke verordening (APV) die er om vragen nageleefd te worden. Deze regels zijn opgesteld om het samen en veilig leven mogelijk te maken en moeten ons helpen om de kleinere vormen van overlast tegen te gaan. Het CDA vraagt dan ook om politie en boa’s die durven op te treden tegen kleine overtredingen op geldende verboden en bepalingen die in onze stad van toepassing zijn. Veel inwoners zijn zich bijvoorbeeld niet bewust dat in bepaalde delen van onze uiterwaarden een losloop verbod voor honden van toepassing is. Zeker in het broedseizoen is dit verbod er niet voor niets. Het zichtbaar maken van veiligheid vanuit het perspectief van inwoners start volgens Van Zandwijk bij deze kleine dingen. “Signalen uit de stad laten zien dat er hier te weinig op gehandhaafd zou worden. Als wij volwassenen ons niet aan de regels en afspraken houden, kunnen wij dat dan wel verwachten van onze jeugd?” 

In de reactie vanuit het college wordt aangegeven dat de aandacht voor de grotere onderwerpen er zeker niet toe mag leiden dat de kleine zaken, zoals door de CDA fractie geagendeerd, geen aandacht hebben. "Om echter goed te kunnen acteren op deze kleinere overtredingen is het van belang dat inwoners van deze overtredingen een melding blijven maken bij de politie" aldus Van Grootheest. 

Inwoners die in hun omgeving getuige zijn van een overtreding of overlast ervaren kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.  Inwoners die op de hoogte zijn van een misdaad en dit liever anoniem willen melden kunnen daarvan melding maken bij het meldpunt Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Zie ook website gemeente. 

De inbreng van het CDA tijdens de raadsbehandeling is hier terug te kijken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.