5. Maaike van Deelen

Maaike van Deelen is getrouwd en moeder van twee zonen. Ze woont in Elst, midden tussen de grote rivieren. Ze is al jaren politiek actief voor het CDA, onder andere door haar werk als medewerker van de CDA fractie in Gelderland.

Sterke dijken zijn voor ons van levensbelang. Veiligheid staat dus voor het CDA op nummer 1. Maar wij hebben ook oog voor andere problemen: hevige regenbuien als gevolg van klimaatverandering. Alleen maar onze tuinen vol leggen met tegels helpt dan natuurlijk niet.

Ook zo ik me in willen zetten voor schoner afvalwater. Dat lijkt een mooie tegenspraak of niet? Het water dat door ons afvoerputje loopt, dat is het afvalwater. Een van de grootste afvalbronnen in dat water zijn medicijnen: restjes van poeders, oude pillen, enzovoort. Heftige stofjes die op die manier allemaal in ons water terecht komen. En de waterzuivering krijgt ze er niet eens allemaal uit waardoor resten van medicijnen in ons drinkwater blijven. Maar ook drugsafval wordt tegenwoordig steeds vaker gedumpt in het riool.

Dat soort stoffen in ons drinkwater is slecht voor onze gezondheid, slecht voor het milieu en ook nog slecht voor onze portemonnee. Onder het motto ‘wat niet vies wordt, hoeft ook niet schoon’ zou ik ervoor willen pleiten meer inzamelpunten voor oude medicijnen op te zetten en mensen beter voor te lichten over de gevaren van het door de w.c. spoelen van medicijnen. En de stort van drugsafval mag fors beboet worden. Dat zorgt voor schoner water, voor nu en voor later.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.