01 maart 2023

Wendy van Wijk wint CDA fotowedstrijd 'Samen leven met water'

De fotowedstrijd ‘Samen leven met water’ die CDA waterschap Rivierenland hield, is gewonnen door Wendy van Wijk. Haar foto van de Kinderdijkse molens, één van de iconen in het Rivierenland, geeft een prachtig beeld van Nederland Waterland. De winnende foto is gekozen door CDA lijsttrekker Esther Groenenberg en fotograaf Vera Sijpkes.

 

De jury heeft bij de keuze voor de winnende foto vooral gekeken naar de (technische) kwaliteit van de foto’s, maar ook naar de inhoudelijke invulling van de foto in relatie tot het thema en de actualiteit. In totaal ontving CDA Rivierenland 55 foto’s uit het hele gebied van Waterschap Rivierenland, enkele fotografen hebben meerdere foto’s ingestuurd. Bij de foto’s meerdere bekende iconen uit Rivierenland, zoals de Kinderdijkse molens, de fruitteelt in de Betuwe, de Biesbosch, de boerensloot en de rivieren. Ook het genieten van water is terug te zien op enkele van de ingezonden foto’s. Het thema van de fotowedstrijd ‘Samen leven met water’ refereert aan het CDA verkiezingsprogramma voor de Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. De foto’s worden gebruikt in de verkiezingscampagne van CDA Rivierenland.

 

Als nummer twee is gekozen voor de dronefoto van Ab Donker uit Buurmalsen. Daarop is mooi de beregening te zien bij nachtvorst in de Betuwe. Als derde is gekozen voor de foto van een solitaire boom, waar de weerspiegeling in het water en de zonsondergang samenvloeien in één beeld. Deze foto is gemaakt door Jitske Plagge. In het juryrapport is te lezen over de top tien van de winnende foto’s.  De winnaar krijgt een high-tea voor twee personen bij Landwinkel de Woerdt in Ressen, de nummer twee krijgt een rondleiding aangeboden op de biologische boerderij de Drie Wedden in Noordeloos.

 

 

Juryrapport van de top tien (Esther Groenenberg en Vera Sijpkes)

 

De jury heeft dus gekeken naar de (technische) kwaliteit van foto’s, maar vooral ook naar de inhoudelijke invulling van de foto in relatie tot het thema en de actualiteit.

1 – Kinderdijk zonsondergang met persoon op het water (Wendy van Wijk)

Een prachtig beeld van Nederland waterland waar je naar blijft kijken en steeds nieuwe details ontdekt. Een technisch goede foto, prachtige kleuren en mooi in balans.

2 – Beregening vanuit de lucht (Ab Donker)

Typerend voor het Rivierengebied is de Betuwe met haar fruit. In deze drone foto van de beregening bij nachtvorst is dat prachtig weergegeven.

3 – Solitaire boom bij zonsondergang langs het water (Jitske Plagge)

Heel mooi beeld van het water, de zonsondergang en de weerspiegeling in het water op de voorgrond.

4 – Schommel in het water met jongetje (Gerben en Lian Verbeek)

Samen leven met water slaat helemaal op deze foto, spelen en water gaan hand in hand.

5 – Boer met zijn koeien langs de maas met hoog water (Leo Dijksman)

Een ander beeld dan normaal, de koeien met de voetjes in het water bij hoog water langs de Maas. Tekenend beeld voor de verandering van het klimaat en heel passend bij het thema.

6 – zonsondergang, bruggen bij Zaltbommel (Jitske Plagge)

7 – Zwanen vanuit een sloep in de Biesbosch (Wendy van Wijk)

8 – Brandend kribbaken in de rivier bij hoog water (Jitske Plagge)

9 – Hollandse lucht weerspiegelt in de sloot (Monique den Haan)

10 – Blad met waterdruppel (Wendy van Wijk)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.