06 juli 2017

Zet een ‘rijk’ zwembad neer, gecombineerd met een sporthal. Niet beknibbelen dus

CDA Zaltbommel wil een zwembad + sporthal, bij voorkeur op die prachtige, goed bereikbare zichtlocatie naast ons sportpark. Onze vraag aan het College was om deze variant op te nemen in de aangekondigde uitgangspuntennotitie (september/oktober 2017). Het College zegde dit toe.

De twee grootste investeringen in de voorjaarsnota waren de sporthal (ter vervanging van de Ring) en het zwembad (ter vervanging van Akwamarijn). In combinatie een investering van zo’n 6,5 miljoen euro.

CDA Zaltbommel was en is een groot voorstander om samen met Maasdriel een nieuw zwembad te bouwen en die bereidheid hebben we nog steeds. Mits Maasdriel bereid zou zijn om dat zwembad samen met ons op een centrale plaats in de Bommelerwaard te realiseren. Maasdriel heeft die bereidheid helaas niet. Daarom zijn we van mening dat we nu een eigen zwembad moeten gaan bouwen.

Waarom een zwembad?

Zwemmen is gezond, zwemmen moet iedereen leren in ons waterrijk gebied (denk aan de recente verdrinkingen in de Waal), een zwembad geeft onze sportclubs mogelijkheden om hun sport te beoefenen, sport verbindt onze inwoners en CDA Zaltbommel wil op die manier onze lokale gemeenschap versterken.

Zo’n zwembad zet je neer voor minstens veertig jaar. We moeten daarom wel even goed nadenken over de realisatie van het zwembad. De beloofde uitgangspuntennotitie juichten we dan ook toe. Wat ons betreft gaat het in die notitie over drie belangrijke punten: de locatie, de exploitatie en het soort zwembad.

CDA Zaltbommel vindt de locatie bij de voormalige watertoren, naast ons nieuwe sportpark, de meest logische locatie voor een nieuw zwembad. Het zorgt dan voor een combinatie van goed bereikbare sportvoorzieningen die elkaar vanzelf zullen gaan versterken. En wat een prachtig nieuw visitekaartje voor onze gemeente kan dat gaan worden. De scholieren van Cambium en Gomarus moeten dan straks inderdaad een klein stukje fietsen om gebruik te kunnen maken van de nieuwe sporthal. Dat lijkt ons best gezond.

Voor een gezonde exploitatie is het naar onze mening noodzakelijk om de nieuwe sporthal te combineren met het nieuwe zwembad. En verder willen we dan een zo ‘rijk’ mogelijk zwembad realiseren. Een wedstrijdbad met zoveel mogelijk extra voorzieningen voor jong en oud. Niet beknibbelen dus. Onze financiële randvoorwaarde voor het nieuwe zwembad is dan dat de jaarlijkse exploitatielast maximaal gelijk is aan wat we nu kwijt zijn voor Aquamarijn. Zo’n 3 ton per jaar dus. Wat ons betreft hoeft op het nieuwe zwembad dus niet de nu voorziene 100.000 euro te worden bespaard. Niet nodig gezien het gezonde financieel perspectief van onze gemeente. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.