02 april 2012

CDA Kleurrijk blij met OS-verdediging oud-bewindslieden

Door grof te snijden in het ontwikkelingsbudget wordt de belangrijkste waarde van het CDA, de verbondenheid met anderen, aangetast. CDA Kleurrijk is blij met het duidelijke oordeel van oud-premiers De Jong en Lubbers en andere oud-bewindslieden, die van mening zijn dat de noodzaak tot bezuinigingen niet op internationale solidariteit mag worden afgewenteld.
('Golgotha', Franz von Stuck, Brooklyn Museum)

Het onlangs gepubliceerde rapport van het Strategisch Beraad begint met het fundamentele idee dat “ieder mens van waarde is en dat ieder mens pas echt tot zijn recht komt in relatie tot anderen”.[i] Die verbondenheid houdt niet op bij de landsgrenzen, vandaar dat de dreiging om een miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking veel CDA’ers zo in hun hart raakt. Zolang het CDA bestaat is ontwikkelingssamenwerking de uitdrukking van de verbondenheid die we in Nederland voelen met anderen.

Juist in deze Goede week laten gelovige mensen zien dat ze Jezus na willen volgen: door te delen wat ze hebben, door te vasten en sober te leven om zo open te staan voor de bevrijding van Pasen, door te beseffen dat elk mens een kind van God is.

Pasen is het ‘feest der feesten’ in het Christelijk geloof: op Goede Vrijdag wordt herdacht dat Christus gestorven is voor de zonden van de mensen. Op Paaszondag wordt gevierd dat Christus is opgestaan uit de dood. Pasen is de exodus uit de spiraal van egoïsme, haat en menselijke beperktheid. Vandaar dat juist in de vastentijd voorafgaand aan Pasen in veel kerken extra aandacht wordt gevraagd voor delen met anderen.

Het is vanzelfsprekend dat verantwoordelijke politici nadenken over doelmatige besteding van middelen, óók in het geval van ontwikkelingssamenwerking. Dit wordt daarom ook al jaren gedaan. Wie noodzakelijke bezuinigingen simpelweg afwentelt op het ontwikkelingsbudget, doorkruist deze fundamentele, wetenschappelijke discussies over doelmatige besteding van ontwikkelingsgelden.

[i] Kiezen en verbinden, pag. 7.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.